Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И прокуратурата в Молдова се захвана с Васил Божков

Прокуратурата в Молдова е започнала разследване срещу хазартни компании на Васил Божков. Засега се проверява дали фирмите на Божков в партньорство с тамошната държавна лотария са монополизирали хазартния бизнес в страната. Молдовският главен прокурор Александър Стояногло съобщил на 22 октомври, че се проверява публично-частното партньорство между Държавната лотария на Молдова и фирмата на Васил Божков NGM Company.

От медиите разбираме, че главният прокурор прокурор заявил, че след сключването на споразумението за публично-частно партньорство Националната лотария на Молдова трябва да получи 75% от печалбата, а частният партньор - 25%.  "Всъщност държавата получи 11,4% от приходите, а частният партньор получи 89,6%, тъй като Националната лотария на Молдова плаща разходите за фонда за печалби“, обяснил Стояногло.

Стояногло подчертал, че от 1 октомври 2018 до май 2019 г. в Молдова били продадени лотарийни билети на 325,98 млн. леи. От тях 39,5 млн. леи получила „Националната лотария на Молдова“, а частният партньор около 81,5 млн. леи.

Публикацията напомня, че през 2016 г. управляващите в Молдова решават да намерят частен партньор на Националната лотария на страната. Такъв станала австрийската компания Novomatic AG, а в сферата на букмейкърството и лотариите -  NGM Company, чийто учредител е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е основана от две български фирми - National Lottery AD и New Games AD.

Компанията, свързана с Божков, отрече обвиненията на главния прокурор Александър Стояногло. "От стартирането на лотарийни игри, базирани на публично-частни партньорства през ноември 2018 г. до юни 2020 г., държавата, включително предприятията, в които има статут на основател, е получила, според нашите оценки, доход от около 68 милиона леи. В същото време „Национална лотария на Молдова“ само през 2019 г., без никакви разходи, реализира печалба от незабавни лотарийни игри в размер на около 9 милиона леи", твърди частната фирма NGM Company. От NGM подчертават, че в края на 2019 г. инспектори на Министерството на финансите са извършили одит на дейността на компанията и не са установили нарушения.

В България лотарията на Божков остана без хазартен лиценз след нарочни промени в Закона за хазарта и дейността по предлагането на "билети на късмета" бе прехвърлена към държавното тото.

Държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на "Ефбет" братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании.

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Интересното е, че проблемите на Божков в Молдова започват на фона на учредяването на партията му у нас - "Българско лято".

Facebook logo
Бъдете с нас и във