Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И пожарната подгони летище София

Концесионните дела на летище София явно не вървят добре. За това говорят множеството предписания и разпореждания на различни държавни регулатори и институции, които заваляха като дъжд върху концесионера, който от април 2021 г. управлява (уж) столичния аеропорт.

След множеството предписания на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), част от които все още не са изпълнени, преди дни изпълнителният директро на концесионера "Соф Кънект“ АД - Кабайеро Пинто Хесус, е получил нова "честитка" от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Разпореждането е резултат от извършената обстойна контролна проверка на летището от 19 октомври до 30 ноември 2021 година. По време на инспекцията пожарникарите са установили, че в салоните за пристигащи и заминаващи пътници на двата терминала не са поставени схеми за евакуация. Поставените в административните сгради схеми за евакуация пък не съответствали на изискванията.

Голяма част от осветителните тела на аварийното евакуационно осветление в подземното ниво на "Терминал 1" пък се оказали неизправни. На летището въобще не били открити протоколи за техническото обслужване на съществуващите димни завеси, така че най-вероятно такова не е правено.

Най-неприятно пожарните експерти били сюрпризирани от факта, че е бил възпрепятстван достъпът до противопожарните кранове в "Ниво 2" в зоната за сигурност на "Терминал 2". На всичкото отгоре била нарушена и замазката около пожароустойчивите врати на "Ниво 1".

Но най-неприятно пожарникарите били изненадани от факта, че концесионерът не успял да представи изисканите удостоверения за „реакция на огън“ на неотдавна поставените на "Терминал 2" дивани и мокети, с които изпълнителният директор на „Соф Кънект“ твърде много се гордее.

В крайна сметка, инспекторите от Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ разпореждат на концесионера до края на годината да изпълни общо 9 мероприятия. Едно от тях е спешно провеждане на учебна евакуация на персонала и пътниците.

Белчо Цанев

Facebook logo
Бъдете с нас и във