Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Плевен с проектното предложение за доставка на електрически автобуси

След реализация на проекта Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.

Все повече български общини се насочват към екологично чист транспорт. Освен предприемчивостта на кметовете, за това помага и финансирането по европейските програми.

И Община Плевен депозира проектното предложение за "Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен", което е на обща стойност 17 937 524.44 лв. (с ДДС), съобщиха от общинския пресцентър. Проектът за електрически автобуси и зарядни станции за тях е в партньорство с "Тролейбусен транспорт" ЕООД - Плевен и е разработен по процедура "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух" по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

В рамките на процедурата ще бъдат закупени и доставени 14 нови съвременни екологични електрически транспортни средства (подвижен състав) на обществения транспорт и зарядни станции към тях, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия. С част от средствата се предвижда проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи за изграждане на места за зарядни станции в двете тролейбусни депа, интегриране на придобитите електробуси към съществуващата интелигентна транспортна система и други съпътстващи дейности.

За изпълнението на проекта са предвидени 40 месеца след подписване на административния акт по процедурата.

Намеренията са с новите електрически автобуси да бъдат обхванати линии в Индустриалната зона, за които няма кандидатствали превозвачи в обявените търгове, както и ще бъдат подобрени връзките между отделните квартали на града, поясни по-рано кметът на Община Плевен Георг Спартански. След реализация на проекта Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии. 

Градският транспорт в Плевен е почти изцяло тролейбусен. Общинската фирма "Тролейбусен транспорт" поддържа 14-те линии на електротранспорта, които се обслужват в момента от руски тролейбуси ЗИУ-682, произведени 1985-1988 и нископодови чешки тролейбуси Skoda Solaris 26Tr, произведени 2014 година. Те са закупени със средства от европейските фондове. Плевен има една от първите в България тролейбусни мрежи. Първата изградена линия е била по маршрута: "ЖП Гара - Кайлъка".

Днес Плевен е административен център на едноименните община и област Плевен и е най-голямото икономическо ядро на Северозападен икономически район, който включва областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. В края на 2018 г. градът има население 96 610 души и е седмият по този показател в България и третият по големина в Северна България, след Варна и Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във