Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Пеевски атакува в съда българския списък по "Магнитски"

Водещите фигури от санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков, оспорват в съда продължението на санкционния режим, въведено от правителството. Във Върховния административен съд вече са подадени жалби срещу т.нар. "черен списък" на българското Министерство на финансите от фирмата "Интръст", която е собственост на Пеевски, както и партията "Българско лято", чийто лидер е Божков. Съобщава се, че по жалбата на "Интръст" още не е образувано дело.

Още преди седмица стана ясно, че партията на Васил Божков "Българско лято" е внесла жалба във ВАС срещу самото решение на правителството да направи "черни списъци" с фирмите на българските граждани, спрямо които САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" по силата на глобалния закон "Магнитски".

"Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди "началници" (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони", заяви Божков.

Собствениците на "Ефбет" братя Найденови, които са в разширения списък със свързани с Божков и Пеевски лица, също атакуваха решението на кабинета. 

Найденови казват, че попадат в списъка несправедливо и вероятно поради обстоятелството, че списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад. 

"Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес. На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие. 

Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", се казва в позицията на братя Найденови. 

Сред по-любопитните имена от разширения списък с физически лица са майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, неговият адвокат Александър Ангелов, както и близките до Божков - Александър Тумпаров и Георги Попов. 

В разширените списъци на Министерството на финансите се съдържат и над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски. МФ разпореди всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки с фирми от "черния списък" по закона "Магнитски", като по последна информация министерствата продължават работа.

Междувременно третият санкциониран от САЩ по "Магнитски" Илко Желязков подаде оставката си като заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Оставката му е била внесена на 14 юни в деловодството на Народното събрание. Веднага след скандала Илко Желязов излезе в отпуск, който е изтекъл. Затова той, освен че е депозирал молбата си за освобождаване, която ще може да бъде разгледана след конституирането на 46-ото Народно събрание, е удължил отпуска си до 23 юли. В официалното съобщение, съпътстващо санкциите, от Вашингтон посочиха, че Илко Желязков е подставено лице на Делян Пеевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във