Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ОТВЪД УОЛСТРИЙТ НАПРЕЖЕНИЕТО СЕ ЗАСИЛВА

Преди 62 години Обри Пилгрим купил евтин магазин за храни и семена в Тексас с помощта на банков заем на стойност 2500 долара. Бизнесът му се разраснал и днес Пилгримс прайд (Pilgrim's Pride) е утвърдено име на американския пазар на пилешко месо, с 53 хиляди служители, с клиенти като Кей Еф Си (KFC) и Тако бел (Taco Bell), но и със сериозни дългове. На 24 септември компанията предупреди, че ще наруши част от договорите с кредиторите си, с което подсили страховете, че дори дружества далеч от Уолстрийт ще изпаднат в безизходица заради свиването на кредитите и влошаването на икономиката.
Много анализатори предвиждат неприятности за задлъжнелите фирми, както и за техните акционери и служители. Някои от тях - като Пилгримс прайд, натрупаха дългове, когато времената бяха благоприятни за нови придобивки и растеж. Други бяха обременени със задължения от финансисти, които ги изкупиха със заети средства. Трети просто се борят да покриват разходите си, докато икономиката върви надолу.
Хаосът на кредитните пазари взема жертви в различни сфери. Преди дни дори Хард рок парк (Hard Rock Park) в Южна Каролина подаде заявление за фалит. Анализаторите се опасяват, че напрежението ще се отрази на още много фирми - от ипотечните кредитори до веригите от ресторанти, и че те масово ще започнат да бавят плащанията по задълженията си. Намираме се в самото начало на цикъла на просрочванията - твърди Кингмън Пениман, анализатор от Инвестмънт адвайзърс. - Компаниите нарушават споразуменията си и не могат да получат рефинансиране.
За Пилгримс прайд трудностите с дълговете й означават големи загуби за акционерите. Само на 24 септември цената на нейните акции се срина с 40 процента. Същото се повтори и на следващия ден, когато мениджърите признаха, че очакват значителна загуба за четвъртото тримесечие, отчасти заради растящите цени на храните и по-слабото търсене на пилешко месо. Сривът постави под въпрос изпълнението на едно от споразуменията на компанията с кредиторите й, чийто срок изтичаше два дни по-късно. Засега тя успя да срещне разбиране, но надеждите й са да си осигури време за намиране на по-дългосрочно решение на проблема.
Към 25 септември дълговете на Пилгримс прайд са възлизали на 2.23 млрд. щ. долара, показват данните на информационната агенция Блумбърг. Част от тях са натрупани заради придобиването на по-малка фирма за 1.1 млрд. долара през декември 2006-а. Точно тогава бе отчетено най-голямото оживление на пазара на кредити, защото заемите бяха достъпни за всички, а лихвите - ниски, и мнозина попаднаха в капана.
С налагането на кредитните ограничения миналото лято анализаторите започнаха да се страхуват за здравето на фирмите, изкупени от дружества за частни инвестиции, които често разчитат на солидни дългове, за да финансират сделките си. Впоследствие обаче много други компании също бяха притиснати да връщат задълженията си, като положението им бе утежнено от забавянето на потребителските разходи и падащите цени на имотите.
Защита от фалит вече са потърсили много ресторанти и търговски вериги. Някои от тях разчитаха на подкрепата на дружествата за частни инвестиции, а други бяха смазани от дългове, натрупани по други причини, например разширяване на бизнеса. За фирмите, ориентирани към потребителите, проблемите вече започнаха, потвърждава Бари Райдингс, консултант от Лазард (Lazard). Според него ресторантите са един от най-достоверните предвестници на проблемите, които очакват цялата икономика.
Десетки други компании са под наблюдение в търсене на признаци на отслабване. Сред тези, чиито дългове пораждат притеснения, са италианска верига за бързо хранене, агенция за коли под наем и производител на матраци. Анализаторите следят също и компания за бижута и фирми за посредничество в сделки с имоти.
Независимо че заглавията в момента акцентират върху финансови корпорации като Лиймън брадърс (Lehman Brothers), Америкън интернешънъл груп (American International Group) и Уошингтън мючуъл (Washington Mutual), хаосът на кредитните пазари и по-широката икономика вече се разпростира върху цялата американска нация.
Когато подаде документи за обявяване на фалит, Хард рок парк посочи много проблеми като обяснение на решението си. Сред тях са сривът на жилищния пазар и скокът на цените на енергийните ресурси, които доведоха до по-ниски от очакваните продажби на билети. Но това, което го отведе до съда, беше невъзможността му да рефинансира револвираща кредитна линия в размер на 15 млн. долара, обясни ръководството му. Така дружеството, управляващо парка, остана без пари, а посетителите на страницата му в ИНТЕРНЕТ са посрещани от надпис, че атракционът е затворен до края на сезона, за да преструктурира финансите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във