Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И общинарите на Радомир ощастливиха Ахмед Доган

Две фирми, откровено свързани с почетният председател на ДПС, си напазаруваха 1411 дка за смехотворните 107 563 лева. Или по 75 стотинки за квадратен метър...

„Началниците“ на близките до сърцето на почетния председател на Движението за права и свободи – Ахмед Доган и реално обслужващи го фирми - Хермес Солар"  ООД и "Блу Енержи" АД нямат умора. Бизнес интересите им очевидно продължават да растат с всеки изминал ден. Освен ангажираността им покрай обслужването на зимните и летните сараи на Сокола - в столичния квартал "Бояна" и бургаския парк "Росенец", напоследък вниманието им е насочено към

ударното купуване на солидни количества земеделски земи.

Мераците им да се сдобият с този доста атрактивен напоследък бизнес актив - заради възможността да получават сериозно европейско финансиране без да полагат кой знае какви усилия - не само са били удовлетворени светкавично от общинарите в Радомир, ами и надлежно официализирани със съответните решения на местния парламент.

Инициативата и предложението за предстоящата смяна на собствеността на общинската земя идва от кмета на ГЕРБ Пламен Алексиев, който стопанисва общината от 2011 г. насам, нищо че по едно време през 2018 г. бе разследван (наужким де) от Специализираната прокуратура за злоупотреба с власт.

Макар и усилено отричана по време на трите управленски мандата на Бойко Борисов, симбиозата между ГЕРБ и ДПС трудно можеше да бъде прикрита зад гръмки декларации и кухи лозунги. Особено, когато ставаше дума за някакъв вид облагодетелстване на части от партийните елити около Борисов и Доган. Точно такъв е случаят и с т. нар. продажба на стотиците декари радомирска земеделска земя.

Любопитно е, че това се е случило в последните месеци от живота на кабинета "Борисов 3" - на 7 декември 2020 година. Очевидно „заданието“ е било доста категорично, тъй като представителите на местната власт доста скоростно прилагат една от най-мудните схеми за "боравене" с държавна и общинска собственост  - най-напред преобразуват осем имота от публична в частна общинска собственост, след което ги продават.

Напрежението в държавата и опасността от свалянето на доскоро абонираните за властта "гербери" очевидно са били достатъчно притеснителни за местните величия и затова те са решили, че наистина няма време за губене. Ето защо скорострелно, веднага след финиширането на първата част от упражнението – смяна статута на земята - общинарите преминават към втората фаза на далаверата. С почти пълно мнозинство (13 гласа "за" и само 3 "против“) местният парламент разрешава на кмета Алексиев да проведе търг с явно наддаване за продажбата на земите.

Ето какво може да открие човек в сайта на общината по ключови думи "търг с явно наддаване". Другият вариант е ние нищо да не разбираме от официални източници на информация и публичност...

След като документално всичко е било изчистено, двете фирми на Доган

успяват да купят 1411 декара за крупната сума от 107 563 лева.

Или по около 75 лв. на декар. Справка в агенциите за недвижими имоти от това време показва, че на свободния пазар земеделската земя - дори и в най-затънтените райони на страната - отдавна е надхвърлила 2500 лв. за декар! Така че  само можем да си фантазираме какви пари са предложили останалите участници в търга с явно наддаване, че хората на Сокола да победят с тези жълти стотинки. Най-вероятно всички те са искали общината да им плати, за да вземат земята й и само собствениците на "Хермес Солар" и "Блу Енерджи" са извадили насреща пари...

Финализирането на сделките също не се бави.

На 10 юни 2021 г., когато скандалите около „Росенец“ вече набираха сила, именно "собственикът" на морския сарай на Доган - "Хермес Солар" ООД, която по документи се води собственост на Снежана Карова (95%) и руския гражданин Георгий Серопян (5%) купува най-големия от продаваните общински имоти. Той е с площ 579 408 кв. м. и е изтъргуван за умопомрачителните... 43 499 лева. Подопечната на Сокола компания успява да спечели „търга“ и за съседния парцел, който е с площ 139 892 кв. метра и е подарен за 10 502 лева.

На 28 май 2021 г. са продадени останалите шест общински имота. Техен купувач е "Блу Енержи" АД. Става дума общо за 691.5 декара, срещу които общината получава „колосалната“ сума от 53 562 лева. Като най-големият парцел е 177 дка и е продаден общо за 15 029 лева.

Историята на това акционерно дружество също е прелюбопитна. То е създадено през 2017 г. с 50 000 лв. капитал.

Първоначално негов собственик е бившият депутат от ГЕРБ Янко Здравков, който е записал при учредяването му всички 50 000 акции с номинална стойност един лев.

На 19 юли 2019 г. в Търговския регистър са отразени три джира ( № 2, № 6 и № 7 ), чрез които Здравков прехвърля 25 000 акции на фирма

„Делта Епсилон“ ЕАД, която е еднолична собственост на ТЕЦ „Варна“!

Именно по това време в Съвета на директорите на "Блу Енержи" влиза Нина Петрова-Кашкина, която е изпълнителен директор на „Дерта Епсилон“ ЕАД. Едва ли е случаен фактът, че тя е съдружник и със споменатата преди малко Снежана Карова в трета фирма от обръча на Сокола - "Хермес Проджект" ООД.

Тоест - кръгът е затворен: "Делта Епсилон" е собственост на ТЕЦ "Варна" и управлява и столичните сараи в Бояна. С други думи, фирмената мрежа на почетния председател на ДПС до последно са се възползвали от позициите, които Ахме Доган уж никога не е имал при управлението на Бойко Борисов.

Странно защо обаче именно по това време, свързаните с него компании винаги са намирали път към сърцата на държавните и местни величия?! И няма как да не си задаваме въпроса, под чие давление

кметът на Радомир е решил да продаде 1411 декара,

реално комасирана земя за тези смехотворни пари?

Любопитно би било да се разбере и кой е лицензираният оценител, сложил парафа си под смехотворната сума, от която е започнало пишман наддаването.

Разбира се, в тези случаи се използват едни други прийоми. Проверка в кадастралната карта установява, че продадените площи се водят земеделски земи. Срещу начинът за трайното им ползване обаче някой елегантно е добавил, че... в случая иде реч за скали! Е, това, че на сателитните снимки в Google Earth ясно се вижда, че само бедно въображение може да определи този район като труднодостъпен и неизползваем планински терен, тъй като на практика той наподобява по-скоро поле, през което минават множество черни пътища.

Така, че финтът със скалите може да мине само в очите на слепите. Все пак не бива да забравяме и факта, че става дума за терени с впечатляваща площ, които са ситуирани в непосредствена близост до Перник и София. И нищо чудно утре върху тях да поникне я поредния сарай на Сокола, я някое негово екстравагантно бизнес начинание, примерно - ферма за трюфели, завод за горене на боклук или хранилище за радиоактивни и отровни отпадъци...

Facebook logo
Бъдете с нас и във