Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И НИСКАТА БЕЗРАБОТИЦА НЕ СПАСЯВА ДОХОДИТЕ

Общите разходи на домакинствата през последната година са се увеличили с 88 лв., докато приходите им са нараснали с 83 лв., което означава, че са загубили 5 лв., показват данните на Националния статистически институт. Съдейки по официалната статистика за август 2008-а, доходът на семействата се е променил от 648 лв. през същия месец на миналата година на 731 лв., а харчовете им - от 630 на 718 лева. Увеличават се паричните постъпления от работна заплата и пенсии, които формират по-голямата част от общите приходи на домакинствата (79.4% през август 2008-а в сравнение със 77.8 на сто година по-рано), но за сметка на това са по-ниски печалбите от собственост и самостоятелна заетост (5.7% за август тази година при 7 на сто за август 2007-а). В същото време семействата са платили 11 лв. повече за транспорт и с 20 лв. повече за ток, парно и природен газ, които поскъпнаха от 1 юли. Най-голямото разходно перо са храната и безалкохолните напитки, тъй като те поглъщат над 37 на сто от семейните бюджети, или около 260 лв. месечно. През летния сезон са намалили основно покупките на облекла и обувки, но двойно повече пари да отишли за алкохол и цигари.
Междувременно специалистите в КНСБ са изчислили, че всяко четиричленно семейство се нуждае минимум от 1884 лв., за да поддържа дома си, да пътува, да се храни, облича и образова съобразно нормалните стандарти за страната. По данни на Института за социални и синдикални изследвания към профсъюза издръжката на живота през третото тримесечие е скочила с 3.2%, а спрямо септември миналата година тя се е увеличила с 13.7 на сто. За отглеждането на дете до една година са необходими 260 лв., за децата от 7 до 13 години сумата се вдига на 395 лв., а за тийнейджърите стига до 18 г. са стига 443 лева.
Според КНСБ 33% от българите живеят под прага на бедността, защото получават по-малко от 184 лв. месечно. Броят им от миналото лято обаче се е стопил с 6.4 процента. През септември най-бедните домакинства са отделяли средно по 66.70 лв. за храна, като най-голям дял имат хлябът и зърнените храни - 23.69 лева. За месо и месни продукти са харчени 12.51 лв., а в дъното на таблицата са захарта и захарните изделия, за които са платени 1.39 лева. Почти двойно по-висока е сумата за стоки и услуги - 117.72 лв., като най-много средства отиват за наемите и поддръжката на жилището - 56.89 лв. на месец. На облеклото и обувките се падат само 6.50 лв., а на образованието - 9.72 лева. Висока е сумата за транспорт и съобщения - 28.39 лева.
Някаква надежда за подобряване на финансовото състояние на най-бедните биха могли да дадат последните данни за броя на ненаетите лица в страната, обявени на 16 октомври от Агенцията по заетостта. Наблюденията й са, че безработицата през септември е 5.8%, което е с 0.09 пункта по-малко от предишния месец и представлява намаление с 0.98 пункта на годишна база. Същевременно се отчита и ръст на ангажираните по програми и мерки за заетост. При това положение по-голям брой хора са получавали по-високи доходи през миналия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във