Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Нинова бръкна в торбата с "язовирните" милиони

S 250 62fbe3b7 320d 473d b2a6 8846648a49f2

Година след скандала с многомилионните харчове за ремонт на знайни и незнайни язовирни стени, възлите в мрежата между Държавната консолидационна компания (ДКК), дъщерното й дружество „Монтажи“ и собственикът на съоръженията - Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”, все още нито са развързани, нито са разсечени. Така че точно една година след окончателното падане на Борисов и сговорната му дружина от власт, потъналите над 640 милиона "водни" лева вече спокойно можем да определим като... удавени завинаги. Нищо, че ремонтираните уж язовири продължават да плачат за основен ремонт!

 

За да тушира по някакъв начин евентуалното недоволство от нищоправенето по отношение на язорвирите и каскадите, тия дни началничката на икономическото министерство Корнелия Нинова спеши ръководителите на подопечното й предприятие - „Управление и стопанисване на язовири” - да се размърдат и да направят най-после поне една крачка към 21 век. Преди няколко дни стана ясно, че държавното предприятие разполага с осем робота за почистване на изкуствените водоеми и покани медиите на показна "уборка".

Приемаме, че мястото на демонстрацията - язовир "Големо село" край Дупница -  избрано на случаен принцип, но присъствието на Корнелия Нинова си беше съвсем нарочно. В противен случай едва ли щеше да се намери друг партиен и стопански ръководител, който на разбираем български език да обясни на широката аудитория какво точно представляват роботизираните машини, какви са техните "умения" и каква е ползата на България, Балканския полуостров и Европейския съюз от тях.

Според министър Нинова, една от основните причини за преливанията и наводненията са

непочистените корита и стените на язовирите.

Поради тази причина държавата е купила самоходните роботи, които са изключително “ефективни, екологични и полезни в няколко посоки".

И, за да не остане и грам съмнение в благородните помисли на "купувачите", Корнелия Нинова разкри една изумително интимна подробност: "Тези машини спестяват много усилия и време за язовирите, които стопанисваме. Необходими са ни около 10 000 работници и може би 4-5 години, за да се справим с почистването им, а сега с тези 8 машини това ще стане много бързо".

Проверка в Агенцията за обществени поръчки обаче показва, че управляващата коалиция и лично госпожа Корнелия Нинова нямат абсолютно никакви заслуги за откриването и доставянето на новите придобивки.

Хронологията е безпощадна. Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" е обявило обществената поръчка за покупката на осемте роботизирани машини още в края на март 2021 г., т.е. един месец преди мандатът на ГЕРБ и Обединени патриоти да приключи, месец и половина преди президентът Румен Радев да назначи първото си служебно правителство и

почти двет месеца преди Нинова да положи клетва

като министър на икономиката.

През юни ценовите предложения на четиримата участници в състезанието – „Екосол България“ АД,  „Евромаркет кънстракшън“ ЕАД, „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД и „Екселор холдинг груп“ ЕООД, са били отворени. А договорът с избрания изпълнител на поръчката - "Евромаркет кънстакшън“ ЕАД, е подписан на 16 ноември 2021 година. С други думи - цели четири седмици преди г-жа Нинова да оглави една втора от икономиката на България (другата половина е "подчинена" на министър Лорер).
Цената, на която държавата се е сдобила с безценните осем "язовирни" робота е 1.416 млн. лв. без ДДС и или общо 1.699 млн. лева.

Освен това, към договоря с победителя в надпреварата е "закарфичен" още един контракт, който е не по-малко любопитен. Според него, фирмата изпълнител на обществената поръчка получава 1.109 млн. лв., срещо които доставя осем специализирани автомобила - по един за всеки "язовирен робот", както и още 590 400 лв. за регистрацията им в КАТ и за гаранционното им обслужване.

С други думи, държавното предприятие е платило за новите придобивки общо 3.398 млн. лв., но... явно тези пари са се оказали... дупка насред язовира.

Според разчетите, осемте робота ще бъдат разпределени по равно - по един във всяко регионално поделение на държавния язовирен конгломерат. Ако се съди по прясно афишираните амбиции на ръководството и "чорбаджията" му обаче току що описаните харчове и хвалби за нищо не стават. И поради тази причина, на 20 май те са публикували нова обява за възлагане на обществена поръчка, чиято

прогнозна стойност е "само"... 31.500 млн. лева!

Предметът на дейност е до болка познат - заради онези 640 милиона, с които започнахме: извършване на строително-монтажни работи за поддържане на техническата изправност и за ремонт на язовири, стени и съоръжения.

От информацията в сайта на Агенцията по обществените поръчки, фирмите ще кандидатстват по три обособени позиции.

Първата е за строително-монтажни работи за поддържането в техническа изправност, текущи ремонти на язовири, язовирните стени и съоръженията към тях, предоставени за управление на ДП „Управление и стопанисване на язовири", ситуирани в териториални поделения Варна, Бургас и Велико Търново. Втората позиция "покрива" нуждите на язовирните стопани във Враца и Благоевград, а третата позиция - на колегите им в Пловдив, Ямбол и Хасково.

Срокът за подаване на оферти изтича на 27 юни, а очакванията са, че до началото на есенно-зимния сезон всичко ще е приключило - парите ще бъдат усвоени, а обществените поръчки - изпълнени. За да не дойде пак октомври-ноември, когато

десетки градчета и селата се оказват под вода.

Тези дни стана ясно, че Корнелия Нинова здраво се е захванала с проблемите около язовирите в страната. Според нея вече било започва обследване на 384 язовири, за чийто ремонт също се подготвяла обществена поръчка. Тук е моментът да кажем, че за обследването на тези 384 язовира в Бюджет' 2022 са заложени 57.1 млн. лева. Така че големите язовирни харчове отново предстоят. На печелившите - честито, а нас - останалите, нека ни боли щом сме толкоз лекомислени...

Facebook logo
Бъдете с нас и във