Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И на Камен бряг - апетитни имоти за стотинки

Поредната порция апетитни имоти, владение на обявена в несъстоятелност компания, попаднала в това положение заради    фалита на Корпоративна търговска банка, бяха извадени на търг  тези  дни. Заради натрупани дългове ще се продават активи  на  "Пирин голф пропъртиз" ООД. Назначеният от съда  синдик на дружеството  Ванко  Митев  предложи за продан  близо четиредесет декара от терен, разположен  в  Камен бряг, до  Каварна. Това е първият  опит да бъде намерен купувач за тях,  но макар  определената цена за тях да е далеч от понятието "стряскаща", мераклия за тях така и не се е появил - това  научи в " БАНКЕРЪ" от самия  синдик. Първоначалната  оценка на тези имоти е  1 376 000 лв., или по 34.4 лв. за кв. метър.  Очевидно дори да бъде проявен интерес  към тях, бъдещият купувач ще изчака цената им  да падне поне с 20 на сто при следващото им обявяване на търг.

Ако съдим по текстовете в първото съдебно решение (№35) на Софийския градски съд от 10 януари 2017-а, когато "Пирин голф пропъртиз" е обявена за "свръхзадлъжняла", дълговете му към  фалираната финансова институция  са били  в общ размер  от 5 238 096.75 лева. Делото е образувано по настояване на Корпоративна търговска банка  през 2016 година. Любопитна подробност е, че то има три  кредита към банката:  първият е отпуснат през 2007-а,  другите два - през 2011 година. Компанията редовно е изплащала задълженията си до 25 юни 2014-а, пише в документа. Или, казано по-просто, до месеца, в който  

 банката беше превзета на "абордаж"

Както можем да се досетим, дълговете на дружеството са станали незабавно изискуеми и това е довело до неговия фалит. Освен парите, които то дължи на банката по времето, когато синдиците искат  от съда да обяви компанията в несъстоятелност, тя вече има натрупани задължения и към Националната агенция по приходите. Приходната агенция  вече  е наложила възбрана на друга част от имотите му - на земи в софийското село Бусманци. Става въпрос за дългове в размер на още 2 813 850.01 лв, пише в съдебното решение.

Така общите му дългове  надхвърлят 8 млн. лева.

Фирма "Пирин Голф Пропъртиз" е създадена на 30 септември 2005-а  като дружество с ограничена отговорност,  с капитал от 50 хил. лв. (50 дяла по хиляда лева). Дяловете в дружеството са разпределени поравно (по 25 дяла) между неговите учредители Анита Христова и Иван Кадийски. 

Самият Иван Кадийски има участия в няколко други компании, които също са ползвали солидно кредитиране от Корпоративна търговска банка. Най голямото от тях е акционерното дружество "Биокемикъл БГ", в което той е бил член на съвета на директорите. Дружеството е създадено през 2010-а с акционери Пайн кемикълс - 50%, и "Пирин голф пропъртиз" -  с 50 на сто дял. То също е обявено в несъстоятелност  по иск на синдиците на банката от 2016-а  заради дълг от  над 17 млн. евро. При създаването си тази компания е получила кредитиране  за покупка на недвижими имоти и машини за производство на биодизел.  Непогасените  задължения към кредитната институция  (по данни от самата нея към 16 февруари 2017-а)   на тази и свързаните с нея компании ("Кристал Химия Трейдинг - БГ" ЕООД, "Юлита 2002", "Пайн Кемикълс", "Пирин голф пропъртиз") са били на сума  41 559 623.34 лева.

Както можем да се досетим, едва ли банката ще може да си прибере обратно  и една десета от тези кредити, тъй като дори да се реализира продажбата на активите на тези компании, цените им (като имоти)  са пренебрежимо малки в сравнение с това, което е можело да бъде реализирано, ако производството и реализацията на проектите им са били завършени.

Илюстрация за предизвестената безизходица  е фактът, че през миналата година запорираните заради дългове земи на “Пирин голф пропъртиз” в Бусманци са разпродадени на смехотворни цени.  

На 27 септември миналата година  синдикът на дружеството Ванко Митев успява да намери купувач за трите имота на компанията, които са с обща площ от 8909 км. м  за сумата от 430 000 лева. Според нотариалния акт, с който в. "БАНКЕРЪ"  разполага,  цената на спазарените имоти е под 50 лв. за квадратен метър. На този фон не е лошо да споменем, че същите тези земи са били заложени в банката през 2008-о  срещу кредит от 1 200 000 евро...

Купувач е "Дарос енерджи4 ООД, собственост на Росен Тодоров Илиев и Кирил Йорданов Илиев. По данни от Търговския регистър  основната дейност на фирмата е свързана с изготвяне на проекти в областта на енергетиката, вятърни и енергийни паркове,  производство и продажба на електроенергия.

 Информацията за новите собственици

на имотите в Бусманци е доста любопитна. Оказва се, че те са роднини на известните в миналото висаджийски босове Васил и Георги Илиеви (вече покойници). За първи път връзката им с кюстендилския мафиотски клан излезе наяве, когато стана ясно, че близки на именитите братя са станали собственици на МВЕЦ "Кресна електрик". 

Скандалният минивец

изграден навремето от бизнесмена Тодор Димов на водопровода в Кресна, е бил придобит от... лелята на покойните братя Илиеви - 77-годишната Милка Илиева. Това е станало чрез  няколко фирмени врътки - първата от които е през март 2016-а, когато Тодор Димов продава фирмата си "Кресна Електрик" ООД на "Кей Джи Инвест холдинг" ЕООД. За сделката се разбира през февруари 2017-а, след като общинската управа започва да подготвя предложение за съдружие с новия собственик. Тогава управител на фирмата - с адресна регистрация в  Елин Пелин, е Катя Георгиева. За полагане на бизнес отношения е сформирана специална комисия с участието на кмета на Кресна Николай Георгиев, управителя на ВиК дружеството и общински съветници, на които е възложена задачата да изготвят предложение за постигане на споразумение със собствениците на водната централа. Докато общинската управа умува, през юли същата година Катя Георгиева продава фирмения си дял на "Индустриал сервиз инженеринг" ЕООД, който през август е изкупен от дружеството "Водемил" ЕООД, чийто собственик е Милка Илиева, а управител - нейната дъщеря Мая Благоева. Така де юре "Кей Джи Инвест холдинг" ЕООД става собственост на фирмата на 77-годишната Милка, чиято адресна регистрация е на ул. "Китка" №15  в Кресна.  В свое разследване колегите от в. "Струма"  изразиха мнение, че без съмнение зад фирмата стои реалният собственик - синът й Йордан Илиев, който от много години развива мощен бизнес в София чрез многобройните си фирми - като се почне от столичните фирми за чистота "Волф" и ДИТЦ на Румен Гайтански-Вълка (за когото сега се говори, че се е превърнал във финансовото гуро на Ахмед Доган), на които беше управител,  мине се през транспортната компания "МТК груп" ООД, която взе за осем години на концесия 16 автобусни линии в София, срещу което ще получи 140 млн. лв. от Столичната община, и се стигне до ВЕЦ "Хубча",  закупен от фирмата му "Дани-М- 97" ЕООД. Дали ще спечели от сделката с МВЕЦ в Кресна  ще се види тепърва. "Водемил" ЕООД е сключило  договор с Общинска банка за 2 040 000 лв., като е заложило  предприятието  до изплащане на парите. Иначе Йордан Илиев има интерес и към земеделието. Наскоро стана ясно, че е засадил 200 дка лозя в района на МВЕЦ-а в местностите Подината и Крастав рид, като зад тази инвестиция стои фирмата на сина му "Дарос енерджи" ООД, където Кирил Илиев е съдружник с бизнес партньора на баща си Росен Илиев. Тънката нишка на всичко това може би отново може да  доведе до... Сараите.

Нищо чудно и земите на Камен бряг да бъдат  включени в  поредно  енергийно начинание. Когато са били изкупени земите на Камен бряг, се заговори, че има проект, според който софийската фирма "Пирин Голф Пропърти"   щяла  да застрои южната част на "църковните" земи в Камен бряг - в непосредствена близост до все още непроучения от археолозите античен некропол, откъдето се отваря прекрасна панорама към морския хоризонт.  Тогава еколози възроптаха, че тук живеят много застрашени от изчезване растителни и животински видове, вписани в Червената книга на Европа.

Още преди години стана ясно, че

бившата църковна земеделска земя

се е превърнала в урегулиран поземлен имот, където е допустимо  ниско жилищно застрояване. Според кадастралните данни от това време Църквата, частният инвеститор и фирмата "Напредък 2006" (в която участва  местният  енорийски свещеник Методий - със светско име Ставри Хлебаров) са си поделили апетитния терен от 100 дка още през 2007 година. Видно от нотариалния акт, това е станало с одобрението на варненския владика и на Епархийския съвет към митрополията. Към този момент фирма "Пирин Голф Пропъртис" държи като собственост  30 дка от апетитната земя, 10 дка са на били на "Напредък 2006", а останалите 60 дка са на църковното настоятелство към храма на съседното на Камен бряг село "Свети Никола".  Хората в  Камен бряг по това време заподозряха, че мистериозната сделка е извършена, когато са се подготвяли документите за регистрация на храма "Св. Константин и Елена". Така или иначе, след като "Напредък 2006" лапва цялата апетитна земя, прехвърля част от собствеността на софийската  фирма "Пирин Голф Пропърти", която в замяна поема всички разходи по уреждането на документите за урегулиране на имота и която - по силата на договора, се задължава да изпълни проекта за жилищно строителство. Срещу това Църквата трябвало  да получи 22 къщички, които ще си поделят митрополията, църковното настоятелство на село Свети Никола и фирма "Напредък 2006". Останалите 78 имота трябвало да бъдат  за "Пирин Голф Пропъртиз".

Кой е наточил зъби за  този имот ще се разбере, след като той бъде продаден. Но  не бива да се забравя, че подобни промоции са само за избрани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във