Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И МОНОПОЛИСТИТЕ ПРАВЯТ ПОДАРЪЦИ

Около коледните и новогодишните празници МобилТел отново излезе с изгодни оферти за учащите се, като им предложи да закупят мобилен телефон и карта за 88 лв. без ДДС. Всички останали получиха възможност да се сдобият с апарат срещу 130 лв. без ДДС. От компанията твърдят, че абонатите им сега се увеличават с 4500 души дневно. В момента МобилТел има 440 хил. абоната, като целта е до края на годината те да са 550 хиляди. Дали това ще стане, ще покажат идните седмици, но поне засега опашките пред офисите на GSM-оператора не намаляват.


От Мобиком контрираха с оферта от 80 лв. без ДДС за мобилен апарат, но предвидените количества са свършили за пет дни. От фирмата съобщиха за БАНКЕРЪ, че тази кампания е привлякла нови 10 хиляди клиенти, с което общият брой на абонатите на Мобиком е достигнал 200 хиляди. И докато конкуренцията между мобилните оператори за привличането на повече клиенти води до намаляването на цените, то при монополиста БТК нещата не стоят по същия начин. За първи път обаче тази година и оттам решиха да проявят щедрост. От 20 декември до 4 януари ще бъдат по-ниски цените на междуселищните разговори. Тези между градове, които са на разстояние до 100 километра, ще паднат с 33 процента. Значителни са и отстъпките за разговорите с чужбина, чиито цени у нас са едни от най-високите в Европа. Днес една минута телефонен разговор със съседна страна струва 60 стотинки, а в периода на намалението ще е 50 стотинки. Най-голямо е намалението за другите европейски държави - 38 процента. Минута разговор с тях ще струва 75 стотинки, докато сега цената е 1.20 лева. Ако искате пък да се обадите до Америка, за да поздравите свои приятели за празниците, ще платите за минута не 1.50, а само 1 лев. Друг е въпросът, че нормалната цена за подобен разговор в Западна Европа се равнява на не повече от 60 български стотинки.


Като част от новата си политика БТК предлага по-ниски цени за абонамент за ISDN (линии, които се използват за локални мрежи и доставка на ИНТЕРНЕТ), както и възможност за откриване на дуплексен пост срещу таксата от 60 лв. без ДДС. Разбира се, освен от желанието на клиентите, това зависи и от наличието на съответните технически възможности. В този смисъл сегашната компания едва ли ще реши проблема с чакащите заявки за откриване на телефонен пост, които само в София са над 70 хиляди, а в цялата страна над 420 хиляди. За да се открият достатъчно постове, са необходими инвестиции, които не могат да се очакват преди приватизацията на БТК. Ако тя стане факт до април, както е обещало правителството, то до края на 2001 г. опашката от чакащи за телефонен пост вероятно ще намалее значително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във