Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И министърът на енергетиката с отчет за стоте дни

Повишението на цените е функция на високите цени на енергията. Ние трябва да се справим заедно с европейските си партньори, защото това не е национален, а общоевропейски проблем.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков след края на заседанието на Министерския съвет. Той отново повтори това, което съобщи и в началото на заседанието - че Европейската комисия е приела да разгледа българското предложение за решение на кризата. А то включва следните предложения: природният газ да се закупува заедно с всички страни членки. Европейската комисия да има специален отдел, който да провежда всичките преговори на ниво Европейски съюз; таван на цената на газа, за да не се плащат спекулативни цени.

Друго предложение е и намаляване на акциза на бензина. Това ще трябва да стане отново координирано със страните членки в ЕС, за да не се създадат възможности за арбитраж между тях. Така според Петков ще се стигне до значително намаляване на цените на горивата за целия Европейски съюз.

Българското предложение включва и ангажимента всички газохранилища в Европа да се запълнят до 90% до следващия зимен сезон, за да не се предизвика същият спекулативен момент, като през тази година, когато хранилищата не са били пълни.

"Време е България да поведе в лидерството по тази дискусия, защото проблемът е общ и решението също трябва да бъде общо" - подчерта Кирил Петков.

По отношение на взетите практични решения на днешното заседание на кабинета, Кирил Петков обяви, че се удължават помощите и за април. Те ще включват цената на тока за бизнесите и цената на газа. Ще се качи и лимитът – от 250 на 300 лева, каквото е било договорено с бизнеса.

За целта по тази програма ще бъдат вкарани допълнителни 738 млн. лева, така че, въпреки войната, бизнесите да не бъдат ударени с ценовия шок. Очаква се цената за битовите потребители също да не бъде повишена, макар че премиерът уточни, че размерът й е в правомощията на КЕВР, а не на правителството.

По време на изявлението си премиерът отбеляза, че в рамките на оперативното заседание било дискутирано, че ще има дипломатически отговор на изявленията на руския посланик у нас. "Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство" - подчерта премиерът.

След това той даде думата на министъра на енергетиката - Александър Николов, който направи отчет за стоте дни, в който управлява сектора.

По-конкретно енергийният министър посочи, че досега са били изплатени компенсации от над 223 млн. лева за природен газ. Енергоразпределителните дружества са получили 471 млн. лева в резултат на компенсираните технологични разходи с цел да не се вдига цената за пренос. Били са изплатени директни компенсации за бизнес потребителите в размер на 1.440 млрд. лева. Освен това ВиК дружествата са получили 107 млн. лева.

Николов подчерта, че в резултат на днешните решения (на 23-и март) компенсациите продължават. Друга добра новина е, че днес е намерено решение на един отдавна отлаган проблем. Става дума за заем, свързан с погасяване на глоба, наложена на НЕК от Европейската комисия. Този заем е бил получен от Министерството на енергетиката и ще бъде погасен, като средствата ще се върнат в Министерството на финансите и след това обратно ще се влеят в българската икономика.

Така, откакто кабинетът е встъпил в длъжност - през декември 2021 г., до април 2022 г., в българската икономика са били получени обратно компенсации в размер на над 4 млрд. лева или над 3% от БВП, уточни енергийният министър.

Той продължи, че в същия период разходите на домакинствата за отопление и енергия са останали непроменени, въпреки всички тежки пазарни сътресения. Николов направи и сравнение - в Европа за аналогичен период от време средните разходи за електричество и топлоенергия са се повишили с 30 процента.

"Всичко това се случва в тежък момент, но въпреки това електрическите дружества продължават и до сега да работят на пълен капацитет. Изплащат се всички приети компенсации и на бизнеса, и на свързаните лица по енергийната система - т.е. ЕРП-та. Освен това, въпреки огромния обем средства и трансакции, няма нито една индикация за грешно преведени или неточно изплатени компенсации" - отчете се енергийният министър.

Накрая той допълни, че разходите за заплати и социални дейности в електроенергийните дружества се увеличават със значителен темп и въпреки всички спекулации, грижата за работещите в тях остава и тя ще продължи да бъде приоритет и за Министерството на енергетиката, и за цялото правителство.

На въпрос за започнала проверка на Главна дирекция "Национална полиция" за ценообразуването на тока и за случай, когато ТЕЦ Марица-2 са намалили мощностите си по време на служебното правителство, министър Николов отговори, че по нея трябва да се произнесат компетентните органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във