Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И малки проекти в иновативни индустрии осигуряват растеж

Компанията „Турбо гарант“ ЕООД направи първа копка на проекта си в „Индустриален парк София-Божурище“.

Когато има добри идеи и проекти и трудните икономически условия не спират компаниите да инвестират. А умните мениджъри се възползват именно от такива моменти, за да поставят основи за нов растеж. Въпреки многото пречки пред бизнеса у нас, има инвеститори, които не спират да се разширяват. Има такива примери и през тази година - в областта на производството, високите технологии, транспорта и други сектори. А през последните месеци виждаме, че компаниите -  и български, и чуждестранни, припознават и индустриалните зони у нас като място за разширяване и развитие на бизнеса си, показва проучване на вестник "БАНКЕРЪ".  

„Турбо гарант“ влезе в „Индустриален парк София – Божурище“

Компанията „Турбо гарант“ ЕООД направи първа копка на проекта си в „Индустриален парк София-Божурище“. Инвестицията й е за близо 6 млн. лева, а новите работни места, които ще създаде са 30. Софийската фирма извършва ремонт на турбокомпресори, на машини и оборудване с общо и специално предназначение, както и комисионни, спедиционни и превозни сделки. Тя е част от белгийската Turbos Hoet, специализирана в сектора за ремонт на турбокомпресори и дистрибуция на нови и рециклирани турбини. Бeлгийcĸaтa ĸoмпaния тpyпa oпит в peциĸлиpaнeтo нa тypбoĸoмпpecopи зa двигaтeли c вътpeшнo гopeнe пoвeчe oт 40 гoдини – oт тaĸивa зa лeĸи aвтoмoбили дo тypбини зa тeжĸи ĸaмиoни и зa плaвaтeлни cъдoвe.

"Турбо гарант", която има  сертификат клас „А“ за своя инвестиционен проект,  ще изгради нов комплекс за ремонт на турбокомпресори, складови площи, офиси и други помещения. След завършването на проекта е планирано централата на компанията майка да се премести от Белгия в България.
На официалната церемония в „Индустриален парк София – Божурище“ присъстваха управителите на „Турбо гарант“ - Георги Загоров и Пийт Ваутерс. „Когато бизнесът има чувството, че има съпричастност от държавните органи, тогава всичко е много по-лесно“, казва Георги Загоров.

Чpeз дpyгo cвoe дъщepнo дpyжecтвo в Бългapия – „Typбoтpaĸc Бългapия“ OOД, белгийската ĸoмпaния e и oфициaлeн пpeдcтaвитeл зa cтpaнaтa нa нидepлaндcĸaтa мapĸa DАF. Tъpгoвcĸият и cepвизeн цeнтъp нa фирмата ĸpaй Coфия бe oтĸpит пpeз 2017-а. Toй вĸлючвa тъpгoвcĸи yчacтъĸ, цex зa ĸaмиoни, aвтoбycи и peмapĸeтa, ĸaĸтo и бoгaт зaпac oт peзepвни чacти и aĸcecoapи. Paзмepът нa тaзи инвecтиция бe oĸoлo 10 млн. eвpo.

Индийска старъп компания ще инвестира в дейта-център

Индийската VueNow Marketing Services Pvt. Ltd. е стартъп компания, управляваща центрове за данни /data centers/. Тя представи своите планове в Българската търговско-промишлена палата и пред ръководството на "Пловдив Тех Парк" АД.

Индийските бизнесмени имат намерение да инвестират в България в изграждане на дейта-център. Компанията им обслужва клиенти, предоставящи облачни услуги, телекомуникационни услуги, финансови и други дейности. Гостите са поставили редица въпроси, свързани с регионите в страната, в които инвеститорите имат нулев данък върху печалбата, секторите, които в момента се развиват добре, условията за внос на компютърна техника и оборудване и други.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов е представил силните страни на българската икономическа среда, която има голям потенциал да привлича инвеститори заради благоприятни данъци, държавна подкрепа, принадлежност към европейската икономическа зона както и други условия. Той е подчертал, че разширяването на бизнес от България към съседните страни е по-лесно, благодарение на отличните икономически и добросъседски отношения с близките държави и Европейския съюз. 

Индийската компания е имала срещи и с министъра на икономиката и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции. Посещението у нас на представителите на VueNow се е осъществило с помощта на Българското посолство в Делхи и ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси в Индия.

Високотехнологична компания стъпва в Бургас

Представители на Energize Global Services (EGS) са потвърдили заявените намерения за откриване на нов офис в Бургас. Те са обсъдили с кмета  Димитър Николов и възможностите за сътрудничество с образователните институции. по тази причина на срещата е присъствал и проф. д-р Сотир Сотиров - заместник-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Технологичната компания, която е основана през 2007 г., има офиси в Бостън, Ереван, а от 2018-а и в София. Тя е фокусирана върху предоставянето на специализирани услуги и продукти за банковия и финтех сектора.

Energize Global Services ще се възползва от общинската инициатива за подкрепа на стартиращи предприятия и първоначално ще наеме два обзаведени офис в Бизнес инкубатор - Бургас. Изпълнителният директор на Energize Global Services за България Пламен Мандаджиев казва, че вижда потенциала на Бургас и счита, че бързо ще сформира качествен екип.

Плановете на компанията са бургаският офис да започне работа от средата на септември. Към момента служителите ѝ у нас са над 100. Българският фис се развива като ключов Delivery center за една от водещите в света и компания No1 в Европа в областта на финансовите транзакции и разплащания с глобален обхват.

Над 2 млн. лв. за професионално обучение

Бизнесът расте и се развива с финансиране, но и с нови обучени служители. А пътят им до офиса и производството минава през средните професионални и висши училища.

През тази година двадесет и осем училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени бази с нова техника и специализирани софтуерни продукти за обучение по различни професии. За проектите са предвидени 2 238 000 лева по модул „Подобряване на материално-техническата база“ на Национална програма „Професионално образование и обучение“.

Инвестициите са насочени към четири средни училища с професионални паралелки и към професионални гимназии, които подготвят специалисти в сферата на туризма, селското стопанство, производствените технологии, транспорта, електротехниката и енергетиката и други сектори.

Максималната стойност на всеки проект е 100 000 лева, което включва и най-малко 10% съфинансиране от фирми партньори на училищата. Училищата вече са получили 65% от сумите, а до края на годината ще получат и остатъка.

По тази програма в 37 професионални направления се разработват нови типови учебни планове и програми. Изготвят се и осем електронни учебни помагала. Създават се също национални изпитни програми от професионални гимназии в партньорство със сродни училища и представители на бизнеса.

В рамките на Националната програма „Професионално образование и обучение“ са обучени над 300 учители. Те ще участват в провеждането на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация, който през 2022 г. за първи път ще бъде задължителен за всички ученици от професионалните гимназии и паралелки. Досега те имаха право да изберат този изпит вместо втората задължителна матура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във