Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН СЕ СЪГЛАСИ С БАНКЕРЪ

Агенцията за приватизация обяви Пирин турист за ексклузивен купувач на Хемус ер и определи 30 юни като срок за сключване на договора, ако преговорите приключат успешно.
Още при подаването на офертите за авикомпанията в. БАНКЕРЪ (бр. 7 от 17 февруари 2001 г.) посочи Пирин турист като фаворит в наддаването. От него първо отпадна Ибкол България поради невнесен депозит, а след три месеца по собствено желание се оттегли и Вега еърлайнс. От останалите трима претенденти първоначално най-висока цена даваше Лизингово дружество, но писмената му оферта представляваше два-три хвърчащи листа. С най-добре разработени бизнеспланове се явиха Пирин турист и Албениън еърлайнс. Албанската компания обаче, която е собственост на кувейтци, въпреки че оперира със самолети на Хемус ер, нямаше никакви шансове поради факта, че не е българско юридическо лице.
Преди да бъде избран за предпочетен купувач, Пирин турист на два пъти увеличава първоначално оферираната цена. По нея ще се преговаря и през оставащите две седмици и затова тя не бе оповестена.
Процедурата за приватизация на Хемус ер е пилотна за АП. Първоначално ще бъде подписан договор за продажба на 34% от акциите на авиокомпанията. След това, за да придобие още 17%, купувачът ще трябва да изпълни поставени от АП и Министерството на транспорта и съобщенията условия. Те са в основата на т. нар. целеви план, който е необходимо да приключи в рамките на две години след подписването на договора.
Купувачът Пирин турист ООД е регистриран на 26 април 1994 година. След различни промени уставният му капитал в момента е 198 250 лева. Собственици на дружеството са регистрираната в Кипър Антуеп овърсийз лимитид, която притежава мажоритарен дял, и Либеро АД, регистрирано в с. Трудовец, Ботевградско. През юни 1999 г. то се премества на ул. Л. Каравелов в София. Управляват го Боян Мариянов и Димитър Чобанов, който е ограничено отговорен съдружник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във