Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И корейски гигант се заинтересува от "Белене"

Южнокорейската хидро- и ядрена корпорация проучва възможностите да стане инвеститор в АЕЦ "Белене". Дружеството е изпратило свои представители на опознавателна среща в България, като те са имали срещи със специалисти от Министерството на енергетиката, НЕК и Българския енергиен холдинг. Компанията няма опит с работа на пазари като българския, но все пак има вероятност да се включи в строежа на Втора атомна, който се точи вече трийсет години.

Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) е най-голямата енергийна фирма в Южна Корея, която произвежда 31.5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32.90%, корейското правителство с 18.20%, националната пенсионна служба с 6.16 на сто и други. Акциите й се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

Интересното в случая е, че дружеството има сертифициран от ЕС ядрен реактор и спокойно може да участва в търговете за строежа на "Белене". Корейският ядрен реактор e от типа PWR с мощност 1000 MW и също е от типа на руските ВВЕР-1000, каквито са предвидени за нашата Втора атомна.

Засега интерес да инвестират в проекта са заявили китайската енергийна корпорация CNNC, както и руската "Росатом". Френското дружество "Фраматом" също е спрягано за инвеститор, но то всъщност може да е по-скоро доставчик на оборудване.

Дали корейците ще се включат в изграждането на централа у нас ще стане ясно, след като българското правителство обяви търг за активите на "Белене". Очаква се това да стане най-рано тази есен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във