Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И комисията на Цацаров се активизира за "Пандора" и Пеевски

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се сезира за информацията, че според "Досиетата Пандора" Делян Пеевски не е декларирал три офшорки.

"Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, като и за свързани с тях юридически лица (търговски дружества)", съобщи комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. 

В съобщението се пояснява, че е възложен анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент.

"Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти. Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен (мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната). При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“, добавят от КПКОНПИ.

По-рано и Националната агенция за приходите съобщи, че е поискала допълнителна информация от Мeждународния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат  в документите на разследването. 

В официално писмо до консорциума приходната агенция настоява да получи пълна информация за български граждани и фирми, които потенциално може да са извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат извършени данъчни проверки.

От НАП могат да образуват проверка или ревизия, когато има данни за отклоняване или укриване на данъци.  От ведомството на Румен Спецов уточняват още, че ще сравнят получената информация от консорциума с тази, която имат по силата на международния обмен, по който получаваме информация за имоти и доходи на българи зад граница.

Междувременно Делян Пеевски изпрати писмена позиция до медиите, в която отрече изнесените от сайта bird.bg данни. "Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество. Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех", се казва в позицията на Пеевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във