Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И кметицата на "Младост" стана клиент на прокуратурата

Кметицата  на столичния  район "Младост" Десислава Иванчева  не спира да се  "вихри". Откакто седна на началническия  стол (през ноември миналата година), не минава и месец, без да избухне скандал, свързан с нейното "управление".  И ако досега всичките й действия  можеха  да се извинят с  нейната неподготвеност, последната й "инициатива" говори за друг вид "мотивация". Само  седмица  преди  последното заседание на Столичния общински съвет за този сезон тя се опита да получи разрешение  да  продаде 10 дка апетитен общински терен в един от най-бързо разрастващите се квартали на  София, "оценен" едва ли не като пустееща земеделска земя за по 20 евро на квадрат...

Краен "бенифициент" по сделката трябваше да стане

регистрираното в... Панама дружество  "Кепитал шопинг"

тук изявяващо се чрез българската  си фирма "Билд Сити Фактор" ЕООД, управлявана от Вилиян Димитров.

"Аргументите" на Иванчева са повече от абсурдни. Тя решава, че не е необходимо да обявява конкурс за продажбата, тъй като тази същата компания била  собственик на две недовършени сгради върху "орташкия"  с общината терен  и отстъпено право на строеж в него.

Вместо да поиска обособяване на отделни урегулирани поземлени имоти, които  при нужда да могат да бъдат продавани поотделно (и на значително по-висока цена), тя решава да хариже целия терен на строителите, и то за жълти стотинки.

Шефът на икономическата комисия на Столичния общински съвет  Николай Стойнев обяви пред в. "БАНКЕРЪ", че по-абсурдно предложение до този момент не е получавал.

За да спре ентусиазма на Иванчева, той  е върнал  доклада й, тъй като в него има  купища  пропуски. Липсва скица на имота, няма становище на главния архитект на района, нито документ за извършена  проверка дали разрешението за строеж на това дружество не е изтекло.  

За да защити началничката си, която междувременно била в чужбина, заместничката й Биляна Петрова, която трябваше да представи  пред общинските съветници предложението, тя започна да обяснява, че всички тези документи съществували и тя ги била виждала, но странно защо те не са били внесени заедно с предложението,  както по закон се изисквало да бъде окомплектована подобна документация.

Припомняме тези факти съвсем неслучайно. Вестник "БАНКЕРЪ" научи, че още през март сигнали за "мотивирани" решения на Иванчева вече са постъпвали в Столичната община.

По един от тях е била извършена проверка от отдел  "Вътрешен контрол" на столичното кметство, която е открила безброй нарушения, свързани с една доста апетитна обществена поръчка (за близо 10 млн. лв.) по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради  на четири блока в жк "Младост".  А докладът  от тази проверка вече е предоставен на  прокуратурата.

Както от сигнала за нарушенията, така и от констатациите на комисията  (с доклада на която в."БАНКЕРЪ" разполага) става ясно, че

Иванчева е взела "на ръчно управление"

този конкурс. След като влиза в кметството, тя "преразглежда" свършеното по тази поръчка от нейната предшественичка и се впуска да прави промени в състава на комисията, която трябва да избере фирмите изпълнители.  Иванчева назначава за председател на комисията близката си дружка и нейна заместничка (която преди седмица "защитаваше" предложението  за продажба) - споменатата Биляна Петрова. Това дава началото на безбройни смени на членовете на комисията,  повечето от които "доброволно"  се оттеглят от нея, за да се стигне до крайната цел - "пресяване" на  кандидатите за поръчката. 

Нарушенията даже за определяне на победителя само за първата позиция от тази поръчка, чиято прогнозна стойност според подаваните в Агенцията за обществени поръчки документи е 1 199 936.64 лв. без ДДС, са безкрайни. 

Заседанията на комисията започват да се точат във времето, решенията се отлагат, от кандидатите се изискват нови и нови документи и обосновки за предложените от тях ценови оферти. Протоколи от тези заседания се оказват "досадна подробност", но затова пък на следващото заседание се предоставят сътворени някъде (извън комисията) документи, които са предоставени на членовете й за... подпис. В сигнала на инж. Иван Попов, който алармира за случващото се, се казва: "На второто работно заседание на комисията, проведено на 16 февруари тази година във фрапиращо нарушение на чл.103, ал 4 от Закона за обществените поръчки, който регламентира, че решенията на комисията се вземат с мнозинство, и без да е проведено гласуване, свързано с приемането или отхвърлянето на обосновките на кандидатствалите участници, от председателя на комисията ни бе

предложен за подпис протокол №4 с предварително написани текстове...

В хода на обсъждането не става ясно кой е съставил тези текстове, тъй като единствените компетентни лица - четирима инженери, членове на комисията, не са участвали в създаването му."

Според него "мотивите", които са посочени за приемане или отхвърляне на обосновките на участниците (чийто общ  брой е бил 20), са несъстоятелни. За  трима от участниците -  "Ивелинстрой" ЕООД, "Сити билд Студио" ООД и "Булстрой груп" ООД, инж. Попов подчертава,  че присъствието им "противоречи  на обективните факти, като ги поставя ... в  "необосновано привилегировано положение".

Обосновано и аргументирано човекът, който за първи път проговаря за тези нарушения, разказва в обосновките на коя точно фирма какво точно липсва, коя какви нарушения на процедурата е направила и поставя въпроса защо част от  констатациите на компетентните хора в комисията не се отразяват.  Въпреки това Петрова -  заместничката на Иванчева,  продължава да притиска членовете на комисията да подпишат именно текстовете, които тя им е подготвила. Неразбориите продължават, членовете на комисията започват да отсъстват от заседанията, но това не пречи "отстраняването" на неподходящите участници в конкурса да продължава с, меко казано, инфантилни аргументи. А с тях и да се появяват протоколи, които се пишат извън заседанията на комисията въпреки изказваните "особени мнения" по отношение на лансираните участници. За да се стигне в крайна сметка до избора на една конкретна фирма - столичното дружество с ограничена отговорност "Булстрой груп" ООД, собственост на  Георги и Детелина Евтимови. Според обявлението за възлагане на поръчката, подписано от кмета Иванчева, фирмата е сключила договор за проектиране и строителство само на една от всичките четири сгради  на стойност 1 090 398.34 лв. без ДДС. В допълнителните забележки към това решение за възлагане изрично е подчертано, че фирмата може да наеме подизпълнител за част от поръчката, върху чийто труд  ДДС няма да бъде начисляван.  

Името на този строител се появи по време на протестите срещу застрояването на квартал "Младост", които

изстреляха протестърката Иванчева на кметския стол

Точно когато се разрази скандалът около  строежа на комплекс "Хармония", чийто инвеститор  беше "София Рисорт", стана ясно, че той ще бъде построен от "Булстрой груп". По това време собственикът на фирмата Георги Евтимов отрече да има ангажименти  към този обект, но от брокерската фирма, която продаваше имотите "на зелено", посочиха именно него  като занимаващ се с обекта. Той обаче не отрече, че е работил с единия от собствениците на инвеститорската компания  - Николай Николаев, който най-вече аргументираше пред обществеността законността на навлизането на багерите в обекта.

Какво ще бъде решението на прокуратурата по този казус все още не е ясно, но не е лошо да припомним, че от действията на  видната протестърка, сега кмет, отдавна се разграничи дори инициативният комитет, който издигна нейната кандидатура за градоначалник миналата година.

Само преди месец пък я напусна един от доскорошните  й  адепти - назначеният от нея за заместник-кмет  Никола Вапцаров, който подаде оставка с думите: "Има поредица от причини. Няма конкретна, която да е по-силна от останалите, защото за мен всички са фрапантни. Некоректното отношение към хората, които работят в администрацията,  шпиономанията, тършуването нощно време в кабинетите им, сменянето на ключалки, гоненето им без причина и други"...

От инициативния комитет пък обясниха, че се чувстват подведени от жаждата за власт на Иванчева. От това, че е уверявала, че има нужните качества и ще се справи с позицията, а с работата си до момента показвала  точно обратното.

В официална своя позиция членовете на гражданското сдружение "За зелена "Младост" пък  казаха, че постигнатото от Иванчева в защита на гражданите е "близко до нула", но  за сметка на това са се задълбочили проблемите в работата на общинската администрация. Според членовете на сдружението, които също  искат зелена "Младост" , в резултат на управлението  на Иванчева  община "Младост" е "в перманентна криза", а  "служителите са в стрес и страх от уволнение", докато в същото време "се наблюдава и липса на прозрачност при вземането на решения"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във