Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Карни "кацна" в Силициевата долина

Марк Карни

Бившият председател на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни - е станал член на борда на платформата за онлайн разплащания "Страйп", която е сред частните компании с най-висока оценка в Силициевата долина, съобщи на 21 февруари Сънди таймс". Карни, който се оттегли от управлението на Английската централна банка през миналата пролет, в момента е шеф на звеното за социално отговорни и опазващи околната среда инвестиции в "Брукфийлд асет мениджмънт" - глобален мениджър на алтернативни активи. Това е първата му голяма бизнес роля след като през март 2020-а приключи мандата си начело на "Бенк ъф Инглънд". 

В официално изявление след информацията на британския вестник, съоснователят на "Страйп" - Джон Колисън - заяви, че "след навлизането на фирмата във втрото й десетилетие, "безспорният опит на Карни в най-високите етажи на финансовите услуги и централното банкиране ще е от огромна полза в подкрепа на усилията на фирмения екип да повиши продукта на Интернет".  

Колисън основава компанията за онлайн разплащания заедно с брат си Патрик в родния им град Лимерик през 2010-а и оттогава тя се развива с бързи темпове. През последната година бизнесът, който вече е базиран в Сан Франциско, се подреди сред най-високо оценените частни технологични компании, редом със "Спейс Екс" на Илон Мъск. "Страйп" предлага разплащателни услуги на фирми в над 40 държави от Европа (включително и в България), Югоизточна Азия и Латинска Америка. Инвеститорите я оцениха на 36 млрд. щ. долара през 2020-а, но в последните месеци ръководителите й подготвят нов кръг от финансиране, след който оценката й може да скочи до 70-100 млрд. долара. 

В официалното изявление на 21 февруари Карни подчертава, че "Страйп" е разрушила бариерите пред глобалната търговия и е ускорила ръста на икономическия продукт. Което мотивира желанието му да подкрепи усилията й за усъвършенстването и разширяването на световната инфраструктура, дала възможност на Интернет да се превърне в машина за силен и приобщаващ всички социални прослойки икономически растеж. 

За Колисън възгледите на Карни - от желанието му да види по-бързи системи за сетълмънт до ангажираността му с борбата против климатичните промени - съвпадат с фирмените цели. Карни отдавна е гласовит адвокат на политиките за опазване на околната среда и е осъществил ред свързани с климата стрес-тестове в "Бенк ъф Инглънд". А през последната година създаде и нов "климатичен" фонд в "Брукфийлд".

Бившият шеф на централните банки на Канада и на Обединеното кралство е и специален пратеник на ООН за финансиране на щадящи околната среда проекти и за подкрепа на политики, които свързват капиталовите пазари с целите на природозащитниците. През декември Карни декларира пред "Файненшъл таймс", че е "задължително" да бъде подпомогнато редуцирането на вредните емисии - основна цел на създадената от него и от главния изпълнителен директор на "Стандард чартърд" - Бил Уинтърс - целева структура за разширяване и изсветляване на пазарите за доброволни въглеродни емисии (TSVCM).

"Страйп" и Карни също ще се включат в тази мисия чрез "Страйп клаймът" - инициатива, даваща възможност на бизнеса да насочва финансиране към възобновяеми технологии, които не замърсяват околната среда. Шефовете на платформата разчитат на Карни да съобрази дейността й с регулаторните изискванията на множеството юрисдикции и партньорски връзки с огромен брой финансови институции по света. През октомври 2020-а компанията навлезе за първи път и в Африка като купи регистрираната в Лагос фирма за разлщанаия Paystack. Тя е сред групата дружества, които искат да увеличат достъпа до финансови услуги на близо 200 млн. нигерийци. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във