Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ИНТЕРАМЕРИКАН ЗАСТАНА НА ОПАШКАТА ЗА ДЗИ

ТУРСКИ БИЗНЕСМЕНИ РАЗПИТВАТ ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ ИНСТИТУТ И ЗА ВТОРИЯ ДЖИ ЕС ЕМ

Още един информационен меморандум за участие в приватизацията на ДЗИ беше закупен през тази седмица, научи в.БАНКЕРЪ. Кандидат за дружеството е гръцката Интерамерикан. Така общият брой на желаещите да се включат в наддаването за държавния застраховател стана шест. Преди седмица с информационен меморандум се снабдиха компания от немско-израелския консорциум Ти Би Ай, френския застрахователен консорциум Юреко, немските компании Ре инженеринг и Ве Ве и голямата италианска застрахователна групировка Дженерали.


През тази седмица на неофициален оглед в ДЗИ са били и представителите на турския финансов и индустриален холдинг Рюмели. Те са се срещали с мениджъри на ДЗИ, за да се запознаят с възможностите за участие в приватизационната процедура. Турските бизнесмени са се срещали и с представители на държавната ни администрация. В разговорите си с тях са обсъждани и други възможности за инвестиции у нас. Според информация на в.БАНКЕРЪ неофициално собствениците на Рюмели са изразили готовност да инвестират около 1 млрд. щ. долара в няколко стратегически сектора на българската икономика. Твърди се, че едно от обсъжданите намерения на турците е да участват в конкурса за лиценз за втори мобилен оператор. Рюмели холдинг е собственик на Телсим - втория по големина GSM-оператор в Турция. Освен това в турския холдинг влизат частен телевизионен канал, няколко вестника и списания, предприятия от енергийния сектор, предприятие за производство на цимент и други. Рюмели холдинг има опит и в застрахователния бранш, собственик е и на Имар банк и Ада банк, уточниха запознати.


В сряда - 18 октомври, бе открита и информационната зала на ДЗИ. В нея специалисти и анализатори от фирмите кандидат-купувачи ще могат да се запознаят с актуалното правно и финансово състояние на компанията. Достъпът до залата няма да е свободен. Всеки желаещ да я посети трябва да обяви намерението си в Агенцията за приватизация, а тя от своя страна да предупреди домакините от ДЗИ кой и кога ще й гостува. Заявки за следващата седмица за посещение на информационната зала на застрахователното дружество вече са подали френската Юреко и италианската Дженерали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във