Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ХЕЛИКОПТЕРИТЕ МИ-17 И МИ-24 - В ПАПКАТА НА ПРОКУРОРА

Председателят на Комисията по жалбите и петициите на гражданите в 40-ото Народно събрание Йордан Бакалов е предоставил в сряда на главния прокурор Борис Велчев седем сигнала за корупция. Става дума за случаи, по които комисията е била сезирана. Между тях е и процедурата за възлагане на обществена поръчка за модернизирането на вертолетите Ми-17 и Ми-24 за българската армия, спечелена от еврейската компания Елбит Системс. Според Йордан Бакалов сделката с Елбит Системс ще доведе до международен скандал и до загуби за държавата между 20 и 30 млн. евро, тъй като израелската фирма не притежава лиценз от руския оръжеен гигант Рособорон за сертифициране на машините след приключване на ремонта. Освен това в жалбата до главния прокурор Комисията по жалбите и петициите твърди, че в тръжните документи Елбит системс е приложило фалшифицирано разрешително от Руската федерация с подправени подписи.
Контрактът между военното министерство и еврейската фирма бе сключен на 2 декември 2005 година. Основната причината България да предпочете Елбит бе цената. Компанията поиска за целия комплекс от дейности 57 млн. евро, докато конкурентите им от Sagem поискаха 84 млн. евро, IAI - 103 милиона, а BAE SYSTEMS - 137 млн. евро. Към военното министерство се отправят упреци и че е отрязало фирми от страни членки на НАТО. Според Йордан Бакалов вероятно въпросът ще бъде поставен остро на срещата на външните министри на държавите от Североатлантическия пакт идната седмица в София. Съюзният договор предвижда при военни сделки държавите, възлагащи поръчки, приоритетно да ангажират фирми от НАТО за сметка на компании от страни извън алианса. В случая това правило не е спазено.
Председателят на Комисията по отбрана към парламента Ангел Найденов отказа да коментира случая. Според него има доста въпросителни около сключването на цитираната сделка, но отговорността трябва да понесе военният министър. Мотивът на военното ведомство, че върховният административен съд го е оставил без ход и го е задължил да приключи сделката с Елбит системс, подлежи на тълкувание. От една страна, както е известно, първо тричленен, а след това и петчленен състав на ВАС отмениха заповедта на бившия военен министър Николай Свинаров, с която той замрази преговорите с израелската фирма, въпреки че бе класирана на 1-во място в конкурса. Но също така е безспорен фактът, че никъде висшите магистрати не вменяват на новия военен министър Веселин Близнаков да финализира процедурата с еврейската компания. Според Ангел Найденов Близнаков сам трябва да отговори защо е дал благословията за сделката, след като още неговият предшественик Свинаров се е усъмнил в изрядността на тръжната документация.
Очаква се и остра реакция от Руската федерация. При сключване на договора с Елбит Системс през декември миналата година министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов заяви, че модернизацията на съветското и руското въоръжение е фалшифицирана продукция. От Комисията по жалбите и петициите твърдят, че руската страна изчаква модернизацията на първите машини, за да съди България в Международния съд в Хага за кражба на интелектуална собственост.
Ако все пак Елбит системс изпълнят договора си и удължат на 15 години летателния ресурс на 12 щурмови вертолета Ми-24 и на 6 транспортни машини Ми-17, ще остане открит въпросът с тяхното сертифициране. Най-оптимистичната прогноза е, че българското правителство, респективно военното ведомство, ще трябва да плати между 20 и 30 млн. евро, за да получи сертификат от Руската федерация.
Сега на ход е главният прокурор Борис Велчев. Обвинител №1 трябва да прецени дали има факти и обстоятелства, които доказват скандалните твърдения на Комисията по петиции и жалби към Народното събрание и дали военният министър е сключил неизгодна сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във