Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И Facebook отряза Huawei

Китайският технологичен гигант Huawei понесе нов удар от САЩ. Компанията Facebook забрани предварително инсталиране на своите приложения на китайските смартфони, съобщава "Ройтерс". Само телефоните, които вече разполагат с приложенията на Facebook, ще могат да ги използват и да получават актуализации. 

Нормалната практика на пазара на смартфони е производителите да сключват споразумения, за да разполагат с популярни апликации като Facebook, Instagram и Whatsapp. 

Анализаторите отбелязват, че този ход на Facebook намалява перспективите за продажби на Huawei. Именно продажбите на телефони бяха основният източник на печалба за китайската компания през миналата година, особено на пазарите в Европа и Азия. 

Както "Банкеръ" вече писа, Google отказа да снабдява Huawei със своята операционна система Android. Tова последва решението на Вашингтон да забрани на американските компании да доставят технология на китайския гигант, тъй като бе преценено, че Huawei е заплаха за националната сигурност на САЩ. 

Собствениците на сегашните модели телефони на Huawei, които нямат предварително инсталиран Facebook, все още ще могат да го изтеглят от Google Playstore. Бъдещите версии на телефони Huawei обаче няма да имат достъп до Google Playstore и неговите приложения, освен ако правителството на САЩ не промени курса си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във