Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И ЕРП-тата обменяли информация помежду си

Комисията за защита на конкуренцията с определения предяви твърдения за извършени нарушения на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про, става ясно от съобщение на сайта на антимополния орган.

КЗК е установила, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени .Като обменят в рамките на групите си съществена информация за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и забавят издаването на необходимите документи, дружествата възпрепятстват процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

"На ответните дружества е определен 30-дневен срок за запознаване с материалите по преписката и представяне на писмени възражения по предявените твърдения", съобщават още антимонополистите.

Неотдавна КЗК обяви, че на горивния пазар няма монопол, а търговците също обменяли информация помежду си. След констатациите "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД увериха антимонополния орган, че планират промени във вътрешните си процедури. С тях ще бъдат забранени контактите и обменът на информация с дружества - конкуренти и техните служители. Ще бъдат забранени контактите между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции.

Вероятно и ЕРП-тата "ще обещаят" повече да не обменят информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във