Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И енергийният министър атакува "Булгаргаз"

Енергийният министър Александър Николов оспори предложената от "Булгаргаз" цена на природния газ, която от 1 януари е с 30% по-висока. Според Николов повишението в цената на природния газ за януари 2022 г. можеше да не е 30 на сто като предложение от „Булгаргаз“ до КЕВР, а 5.15% за уязвимите потребители на регулирания пазар, ако дружеството следваше ролята на обществен доставчик и максималната им защита от ценовите шокове.

"Ако се формира в защита на обществения интерес, стойността на газа би могла да бъде 107,60 лв. за мегаватчас, при това като се има предвид, че първият месец на годината е най-критичен и с най-високи обеми на потребление", каза на брифинг министърът на енергетиката.

Той цитира членове в Наредба 2 за ценообразуването на услугата от страна на обществения доставчик и постави реторичен въпрос кой печели от смесването на търговските функции и защитата на обществения интерес при поведението на „Булгаргаз“ на пазара. В наредбата има достатъчно текстове, даващи право да се предлагат различни и гъвкави тарифи на база най-ниски разходи и достъпни цени. „Булгаргаз“ и регулаторът са разполагали с достатъчно инструменти да формират по-различен микс в ценообразуването, стана ясно от думите на министъра.

Паралелно в медиите изтече информация, че Националната полиция и ДАНС са влезли на проверка в "Булгаргаз". Последната информация е, че се извършва проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ. Изземват се различни документи.

Съвместно с Министерството на финансите институцията се работи максимално интензивно, за да се подготви механизъм за компенсиране на битовите потребители на синьото гориво, включително и за месец декември 2021 година.

"Така за двата месеца – януари 2022 и декември 2021 г., ще предложим помощта за потребителите да е 50% от ръста на цената, като базата е 48,80 лв. за мегаватчас. Общо сумата за този период от два месеца ще възлезе на около 140 млн.лв., но за тези средства ще е необходима нотификация от Европейската комисия и решение на Министерския съвет. При подобна схема на изчисляване компенсацията би била от порядъка на 26,77 лв. за мегаватчас за м. декември 2021 г. и 42,31 лв. за мегаватчас за м. януари 2022-ра. Компенсацията, при изпълнение на условията, би могло да бъде отразена общо за двата месеца още в сметките за януари.", посочи Александър Николов.

Що се отнася до компенсациите за електроенергия за небитови потребители, министърът подчерта, че таванът от 30 на сто се трансформира до не повече от 250лв. за мегаватчас след проведени многобройни разговори с бизнеса и останалите компетентни институции. С промяната общият размер на компенсациите текущо ще възлезе на над 2 млрд. лв. с разчет за 6 месеца от м. октомври 2021 г. Целта е да се съхрани конкурентоспособността на компаниите и те да бъдат стимулирани да управляват по-добре разходите си. За да насърчи предвидимостта в тяхната дейност, министерството ще предложи също промени в нормативни и поднормативни актове, които да осъвременят ценообразуването на енергоносителите спрямо днешните условия на шокови цени и висока волатилност на международните пазари. На този фон министърът припомни старите натрупани задължения на дружествата под шапката на БЕХ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във