Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И енергетиката влезе предизборно в играта

На поредна проверка ще бъде подложена стабилността на мнозинството в парламента, след като на 9 май ГЕРБ обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски. Според Бойко Борисов това става заради проваления проект за "Южен поток",некомпетентността на Драгомир Стойнев, "защото излъгаха обществото и правихме референдум за "Белене", както и заради фалирането на основните енергийни компании и предизборното задържане на цената на тока.


Безспорно моментът за искането на вот по тази толкова чувствителна тема съвсем не е избран случайно. Дебатите ще трябва да се проведат в разгара на кампанията за Европейски парламент и на извънредно заседание на Народното събрание, защото депутатите решиха, че след 9 май ще се посветят на предизборната надпревара.


Попитан кога ще е гласуването на вота на недоверие, Борисов заяви: "Точно преди евроизборите. Виждате, че те си гласуват и един месец не могат да си съберат депутатите от ДПС, БСП и "Атака". Ние не сме тук, за да им правим кворум. Кворумът е задължение на управляващата коалиция. Станишев да обикаля по градовете, ние да им правим кворума".


Самата тема "Енергетика" пък дава много възможности да се уязви противникът в лицето на БСП и ДПС. Вън от съмнение е, че до голяма степен вината за сегашното предколапсно състояние на процъфтяващия преди няколко години сектор е на ГЕРБ. Но и няма как да се скрие, че независимо от редицата обещания на сегашната власт, нищо в енергетиката не се е подобрило. Цените на тока изкуствено се натискат надолу, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе тотално дискредитирана като независим орган, а оповестените преди дни финансови резултати на дружествата в системата за първото тримесечие на 2014-а ясно показаха, че тя е напът да се срине.


Разбрахме, че се подготвя обединяване на дълговете на Националната електрическа компания в един заем с 10-годишен срок на погасяване. Но колко точно са тези задължения, изглежда, е една от най-пазените тайни в държавата, защото отчетът на НЕК така и не бе оповестен публично. В същото време Българският енергиен холдинг е изкупил дългове на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" за почти 120 млн. лв., и така хронично закъсалото столично дружество вече му е длъжник с общо 414 млн. лева. А Електроенергийният системен оператор, който се отдели от НЕК миналата година, при печалба за януари-март 2013-а от почти 30 млн. лв., вече инкасира 13.4 млн. лв. загуба.


Притеснителен е и фактът, че дивидентите за цялата 2013-а от фирмите, влизащи под шапката на холдинга, са общо 235.77 млн. лв., при положение че година по-рано те са били над539.05 млн. лева.


Другата основна тема на дебатите около вота ще е газопроводът "Южен поток", още повече че заради нея вече се очертаха съществени противоречия между България и Европейската комисия.


"За една година те успяха да провалят проекта,и то по най-глупавия начин. Поне десет пъти обявяваха първи заварки, първи копки, начало на строеж... Мина една година и не виждаме нищо до момента. Европейската комисия дори им иззе правото да преговарят. Взеха тръби назаем от "Булгартрансгаз", за да си направят първа заварка - само пиар и евтин при това. В същото време Брюксел ги пита защо не спазват европейското законодателство? А то е много просто за разбиране -че по този газопровод трябва да тече и български газ, който ще добием в находищата "Хан Аспарух" и "Терес". Защо да сме против да тече по тази тръба и български газ,не мога да разбера. Това е национално предателство от страна на Драгомир Стойнев, Пламен Орешарски и Сергей Станишев", аргументира се в типичния си стил Бойко Борисов.


Атаката на ГЕРБ се оказа в удивителен синхрон с действията на Реформаторския блок. Само ден преди анонса за вота на недоверие останалите извън парламента десни формации заявиха, че руски кръгове, обслужващи частни интереси, са диктували на правителството на Орешарски действията, които е необходимо да предприеме за реализирането на "Южен поток". Сред тях са и възпрепятстването на достъпа до тръбата на други фирми, освен на руската "Газпром", и инициирането на внесените от депутати на БСП законодателни поправки за въвеждането на понятието "морски газопровод", с които "Южен поток" на практика да бъде изключен от европейското законодателство. До тези изводи реформаторите стигнали, след като се запознали с протоколите, стенограмите и договорите за съоръжението, получени след задължително разпореждане на съда по Закона за достъп до обществена информация.


Конкретно бяха цитирани и две писма от края на август 2013-а до Министерството на икономиката и енергетиката, с които компанията "Южен поток Транспорт" (която ще строи подводното трасе на газопровода през Черно море) предлага изменения в Закона за енергетиката, свързани с проекта. Случайно или не, в края на февруари 2014-а депутатите от "Коалиция за България" Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внесоха промени в норматива, които предвиждат изключения от правото на ЕС за т.нар. морски газопроводи и са в противоречие с Третия енергиен пакет на общността.


Самият Куюмджиев коментира действията на ГЕРБ с думите: "Нека да се пробват, това е тяхно право. Но за мен е нелогично вот на недоверие по тази тема да искат точно тези хора, които съсипаха енергетиката. Тези промени, които внесохме с г-н Ерменков, бяха съгласувани с Министерството на икономиката и с другите министерства. Какъв е провалът на "Южен поток", когато следващия месец започва изграждането му? Само за една година се свърши работа, която те не свършиха за четири години".


 


Хронологията


Първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" беше в началото на октомври 2013-а за провал в инвестиционното планиране. Тогава опозицията не се регистрира в пленарната зала и не участва в дебата. Целта на депутатите от ГЕРБ беше да покажат, че парламентът не може да функционира без националистите от "Атака", които по същото време бяха на посещение в чужбина. Този номер обаче не мина.Вторият вот, внесен в края на същия месец, бе заради регионалната политика и отново беше отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".Третият вот - заради провал в политиката по сигурността, беше отхвърлен с гласовете на БСП и ДПС, а от "Атака" се въздържаха.


Facebook logo
Бъдете с нас и във