Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ЕКСПЕРТИТЕ ОТ ПЕНСИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА - В ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД

Пенсионните дружества свикнаха да пристъпват от крак на крак в очакване - аха да ги лицензират, аха да им регистрират фондовете, аха да им утвърдят заявленията за задължителното пенсионно... Държавните осигурителни структури прилагат към този бизнес изключително здравословна философия - нито миг с отпуснати ръце, да не спира тичането след изпуснатите срокове. Изпуснати - изпуснати, ама реформата се движи, макар че скърца, стене, пука ... И ако за втори път отваряме дума за нарушените и съответно скъсени срокове, то е защото от това процесът се оскъпява - от практически ненужна реклама, от произвоздството на ненужно голямо количество документи (например всяко пенсионно дружество трябва да си осигури значително повече заявления, отколкото клиенти реално ще привлече) и т.н.


Според сега действащото законодателство всички работещи при тежки условия трябва да изберат до края на годината (31 декември) в професионалния фонд на кое пенсионно дружество да ги осигуряват работодателите им. Проблемът в случая е, че заявленията, с които ще обявят избора си, още не са готови. Едва вчера (17 ноември) образецът на въпросните документи бе обнародван в Държавен вестник. Технологичното време за тяхното отпечатване ще отнеме най-малко седмица, изчисляват служители на пенсионните дружества. Това означава, че реалното набиране на осигуряващи се за професионалните фондове може да започне най-рано в края на ноември.


Всъщност това ще бъде едно кухо състезание, изкуствено динамизирано именно от скъсените поради мудността на държавната администрация срокове. Един бегъл поглед върху рекламите, които наводниха медиите показва, че се афишират акционери, доходност, активи. Но никое от пенсионните дружества не пропагандира продукт. Няма и как да стане, защото според закона правилниците на пенсионните фондове и свързаните с тях продукти трябва да бъдат утвърдени от Държавната агенция за осигурителен надзор. А тя до момента все още не е благословила предложенията на нито една от компаниите. При най-добро стечение на обстоятелствата тази процедура ще отнеме поне две седмици, тъй като по норматив се изисква и съдебна регистрация на фондовете. Без тази регистрация, даже ако имат заявленията, пенсионните дружества нямат правно основание да набират осигурени.


До няколко дни ще сме готови с обработката на документите и ще дадем на кандидатствалите при нас дружества разрешение да регистрират професионалните си фондове - заяви тази седмица председателят на ДАОН д-р Петър Бояджиев. - Смятам, че всичките кандидати ще получат разрешение. Според него пенсионните дружества ще могат да привличат осигурени лица за професионалните си фондове най-късно в края на ноември. И шефовете на Националния осигурителен институт (НОИ) са убедени в това. Друг е въпроса какво ще стане на практика. Иначе служителите на ДАОН и НОИ са съгласни, че едномесечният срок, който остава за избор на професионален фонд, не е достатъчен. Всъщност те няма от какво толкова да се притесняват. Законодателите им оставиха спасителна възможност - да разпределят служебно между фондовете на пенсионните дружества тези от работниците, които не са решили къде да бъдат осигурявани.


И двете държавни институции са твърдо против срокът да бъде удължен. Мениджърите на повечето пенсионни дружества също са съгласни, че осигурителната реформа се е забавила прекалено много и в никакъв случай не трябва да се точи повече.


В интерес на упражняващите 1-ва и 2-ра категория труд е парите им от осигурителните вноски да бъдат прехвърлени час по-скоро по индивидуални партиди на професионалните фондове към пенсионните дружества, смята изпълнителният директор на ПОД Алианц-България София Христова. И тя, а и други осигурителни мениджъри твърдят, че лицензираните пенсионни дружества предлагат доходност от поне 6-7 процента. В същото време гарантираната от НОИ доходност върху осигурителните вноски на тези работници в момента е 1 процент. Този факт красноречиво говори каква е икономическата изгода за осигурените лица. Не е най-правилният подход административно да се налага на хората къде да бъдат осигурявани, коментира София Христова. - Но от това поне няма да губят. А ако не са доволни от своя осигурител, ще могат да го сменят в края на следващата година - допълва тя.


По-различно е обаче мнението на мениджърите и собствениците на ПОК Доверие. През седмицата те свикаха специална пресконференция, на която декларира желанието си срокът, до който осигурените трябва да изберат своя професионален фонд, да бъде удължен до 31 март следващата година. За каква пазарна икономика може да говорим, при положение че на осигуряващите ще им налагат административно къде да си правят вноските, заяви изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова. - Реалното време за избора на фонд при така определените от закона срокове не надхвърля месец. Повече от ясно е, че това време е недостатъчно. Ако бъде наложено служебно на работниците къде да бъдат осигурявани и след време се окаже, че те са недоволни от избраният им фонд, това ще наруши доверието в изграждащата се у нас осигурителна система, коментира изпълнителната директорка на ПОК Доверие. Според нея това не трябва да се допуска в никакъв случай.


Всяка от тези гледни точки се опира на сериозни и реалистични аргументи. Всъщност благодарение на мотаенето на държавната администрация през цялата изтичаща година каквото и да се предприеме по отношение на сроковете, все ще бъде закъсняло.


Защото даже да се намери някакъв оптимум между различните позиции и всички страни да бъдат удовлетворени, остават още куп нерешени проблеми. Единият от тях е къде да се печатат въпросните заявления. НОИ категорично отказва да администрира подобен процес. Така, според тях, избягват процедурите на Закона за обществени поръчки и спестяват време. Друг въпрос е, че при този вариант печатането ще струва по-скъпо. Някои от пенсионните дружества не се притесняват, че самостоятелно ще решават този проблем. Онова, което заслужава повече внимание в случая, е, че чиновниците от ДАОН и НОИ не са наясно как ще се контролира отпечатването само на законни документи, а не на фалшификати.


Последната бомба със закъснител е регистрирането на осигурителните посредници, което също ще отнеме време.


Което мениджърите на пенсионните дружества могат да употребят за съставяне на ефективни финансови схеми, вместо да мислят как да компенсират недомислиците на държавната администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във