Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

И ДЪРЖАВАТА ГЛАДНА, И АЛЕН МАК НЕПРОДАДЕН...

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация прекрати процедурата за продажба на 47% от капитала на пловдивското предприятие Ален мак. Това стана, след като претенциите на избраната за купувач варненска фирма Канотранс ЕООД за редуциране на цената на сделката бяха отхвърлени. Назначената от АП експертиза установи, че финансовото състояние на козметичното предприятие не се е влошило съществено. Затова агенцията не прие предложението на Канотранс за промени в начина на плащане на цената от 6.3 млн. щ. долара и развали сделката. Според подписаният на 11 май тази година приватизационен договор купувачът трябваше да издължи цялата сума в брой. Една десета от нея беше преведена по сметките на АП още на същия ден. След това обаче собственикът на варненската фирма Тоню Икономов отказа да плати останалите пари с мотива, че състоянието на Ален мак рязко се влошило вследствие на калпавото управление на ръководния екип, оглавяван от изпълнителната директорка на завода Антонина Хекимова. Според търговския директор на държавното дружество Георги Николаев обаче негативните резултати били плод на неяснотите около собствеността на предприятието. Както е известно, те пък възникнаха от отказа на екипа на Хекимова, сформирал свое РМД, да пусне избрания от АП купувач Канотранс да влезе във владение на козметичното дружество. От своя страна Тоню Икономов обвини Хекимова и компания, че злонамерено източват заводската каса, отказа да заплати договорената цена по приватизационната сделка и така омагьосаният кръг се затвори.


Публикуваните финансови отчети на Ален мак за първото шестмесечие на годината показват, че състоянието на завода наистина се влошава, но не е чак толкова трагично. За първи път от доста години насам предприятието работи на загуба, която е в размер на 436 хил. лева. Приходите за периода обаче се увеличават от 21.9 млн. на 26.7 млн. лева. Но тези данни наливат вода в мелницата на Канотранс, която твърди, че козметичният завод се управлява неефективно. Търговските отстъпки за някои фирми, които изнасят продукцията на Ален мак, достигат до 20 процента.


Като изход от ситуацията Тоню Икономов предложи договорената цена да остане непроменена, но 70% от нея да се издължат с компенсаторни инструменти. Така реално платената от Канотранс сума щеше да намалее до около 2.8 млн. щ. долара. Върху надзорниците е оказан политически натиск от страна на пловдивски депутати - заяви пред в. БАНКЕРЪ Тоню Икономов непосредствено след оповестяването на решението на АП да развали сделката в средата на тази седмица. Собственикът на Канотранс е категоричен, че фирмата му ще обжалва акта на агенцията. За разлика от него мениджмънтът на Ален мак е доволен. Георги Николаев заяви, че решението е правилно и само ще ускори приватизацията на дружеството.


Шефът на надзорниците на АП Асен Дюлгеров откри едва в понеделник, че всъщност сделката за Ален мак има пред себе си още доста препъникамъни. Например според чл. 16 ал. 11 от устава на дружеството общото събрание определя броя, избира и освобождава членовете на съвета на директорите с мнозинство от две трети от присъстващите акции. Което означава, че дори Канотранс да беше успяла да закупи 47% от капитала на завода, трудно можеше да влезе в управлението му. Всъщност този акт отново щеше да зависи от благословията на държавата, която щеше да остане собственик на 27% от капитала на Ален мак. Възможните изходи според Асен Дюлгеров са два. Единият е принципалът на пловдивското предприятие - Министерството на икономиката, да свика общо събрание и да промени устава на дружеството така, че промените в съвета на директорите на Ален мак да стават с обикновено мнозинство.


Другата възможност е да се увеличи предлаганият за касова продажба пакет. Според Дюлгеров размерът на пакета може да е между 51 и 67% от книжата на предприятието. В момента държавата притежава 75% от капитала на Ален мак. Част от акциите обаче ще бъдат продадени по преференциални цени (в съответствие с чл.... от Закона за приватизацията) за реституционни искове. Ако уставът на дружеството не бъде променен и при новата приватизационна процедура купувачът придобие например 60% от капитала, при вземането на редица решения той ще трябва да се споразумява с някои от дребните акционери. По-лесното безспорно е да се привлече поне един от частните собственици, притежаващи по-голям процент книжа. Това са ИД Надежда с 10.93% и регистрираната в кипърския град Лимасол офшорка Селест лимитед, която държи 11.42% от капитала на Ален мак.


В крайна сметка колелото за приватизацията на завода ще се завърти за четвърти път. При първата процедура за купувач беше избрана Канотранс и бе подписан договор с нея. Но АП развали сделката заради..... През октомври 1997 г. беше оповестена нова процедура, която АП отмени само три месеца по-късно. Третият конкурс започна през януари 1999 г. и така и не завърши. Причината е, че, принудени от постановлението на Върховния административен съд, надзорниците на АП признаха договора с Канотранс от първото набиране на оферти. Сега предстои Агенцията за приватизация да публикува съобщение за откриване на нова процедура за раздържавяването на козметичното дружество. От купувачите ще се изисква да платят цената на сделката изцяло в брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във