Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И цените на производител в селското стопанство скачат

Цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие на тази година се повишава с 10.4% спрямо същия период на 2020-а. В основата на това е поскъпването на продукцията от растениевъдството, която се увеличава с 20.4 процента. В същото време продукцията от животновъдството намалява с 1.9 на сто.

И на годишна база цените на селскостопанската продукция отбелязват ръст, който е подкрепен от увеличение при растениевъдството, но и спад в животновъдството.
В периода между април и юни се увеличават цените на зърнените култури - с 26%, на техническите култури - с 27.8%, на фуражните култури - с 14.1%, и на пресните плодове - с 5.1 на сто.

Ръст е отчетен и в цените на меката пшеница - с 18.8%, на маслодайния слънчоглед - с 54.5%, и на ябълките - с 11 на сто.

Понижават се цените на маслодайната роза, на картофите, на краставиците и на ягодите.
Сравнението с второто тримесечие на 2020 г. показва, че цените на живите животни намаляват с 5.1%, което е в резултат на спад на цените на свинете - с 19.3 на сто. И той не може да бъде компенсиран с увеличението на цените на дребния рогат добитък, на едрия рогат добитък и на домашните птици.

При продуктите от животновъдството има увеличение на цените с 1.3 процента. То е в резултат на по-високите цени на кравето, биволското и овчето мляко, и на кокошите яйца за консумация.

Намаление има при цените на козето мляко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във