Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И цените на металите скачат до края на годината

Среден ръст от 15-20 на сто на цените на металите се очаква да бъде отбелязан в края на тази година. Това заяви Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Не се очаква в скоро време цените на металите да се върнат на миналогодишните си нива, основно заради цената на електроенергията, коментира Паунова. Тя коментира,че в стоманодобива, например, делът на електроенергията в производствените разходи е до 30 процента. Ако се оправдаят очакванията за стабилизация на цените на тока до пролетта, естествено е да има и стабилизиране в ценовите равнища на металите, каза Паунова.

Борсовите цени на металите винаги са били флуктуационни, но в момента цената на стоманата е в низходящ тренд. Като цяло обаче борсовите цени не водят незабавно до промени за потребителите на дребно - например в строителството, защото става дума за по-дългосрочни договори за доставка. Цените на жилищата и миналата година растяха, без да е имало увеличение на цените на стоманата и електроенергията, припомни Паунова пред БТА.

Произведените метали у нас близо до нивата от миналата година

Очакванията са металургията да приключи тази година с количества произведена продукция, близки до тези през 2020 г., а поради по-високите цени е възможно като стойности те дори да надхвърлят миналогодишните, каза Политими Паунова. Конфедерацията на европейските стоманопроизводители Еврофер очаква за следващата година в черната металургия да има малък ръст - от един до два процента, основно заради очакванията за възстановяване на икономиката на Европейския съюз. С премахването на ограниченията за внос в САЩ вероятно пазарът ще бъде успокоен, а България ще има възможност да изнася по-големи количества продукция за европейските страни, основно в близки страни от региона, смята експертът.

В края на октомври Европейският съюз и САЩ се разбраха да замразят действието на митническите тарифи върху стоманата и алуминия. Паунова посочи, че българските производители са с незначително присъствие на пазара на САЩ, но ограниченията заради пренасочването на продукция към трети страни и на европейския пазар са се отразили на всички от индустрията, включително и на българските фирми. Заради пандемията и митата миналата година ЕС намали с 12 процента производството на сурова стомана, а България - с 14 процента, напомни Паунова. При крайните стоманени продукти намалението е по-малко - около 3-4 процента.

Няма оттегляне на инвеститори, но някои инвестиции не се реализираха

Кризата не доведе до оттегляне на инвеститори от металургията в България, но има инвестиции, които не се реализираха, каза Паунова. Тя уточни, че някои от големите чуждестранни инвеститори в страната са променили плановете си да развият допълнителни производства. В тази обстановка вероятно се предпочитат други страни, като една от причините е, че в България няма предсказуемост в индустриалните политики и защита на производителите на основа на европейските политики, допълни тя. Според Паунова, когато в другите страни от ЕС, които са конкуренти на българските металургични предприятия, се прилагат съответните позволени европейски стимули, а у нас - не, няма как външен стратегически инвеститор да предпочете България.

Бизнесът не може да спре да работи въпреки високите цени на електроенергията

Цялата металургия поради особености на производството не може да спре да работи независимо от високите енергийни цени и работи дори на загуба в очакване на промяна и в този смисъл правителствените мерки за компенсация на индустрията за високите цени на тока са добре дошли, коментира Паунова, но добави, че това не е решение на проблема. Не може бизнес, който сега плаща милиони за електроенергия, да зависи от борсовата цената "ден напред", това са най-големите консуматори, те са балансиращи потребители на електроенергия и основната част от тяхната доставка на електроенергия върви с дългосрочни договори, каза Паунова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във