Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И България ще пострада от американските мита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разширява обхвата на търговските войни, които страната му води срещу някои свои конкуренти на световните пазари.

От 18 октомври САЩ ще наложат и мита от 10% върху вноса на самолети "Еърбъс", които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания, както и 25% върху вноса на различни други европейски стоки - сирена, маслини, кафе, спиртни напитки и дрехи. Този списък беше одобрен от Световната търговска организация, която разреши на САЩ да наложат тези наказателни мита върху продукти от ЕС за 7.7 млрд. долара заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс (Airbus).

Според неофициална информация ще бъдат засегнати стоки от 15 сектора. България присъства в седем от тези групи.  Например, от българските стоки повишение ще има на цената на сиренето, което се изнася  в САЩ (+25%).

В cпиcъĸa на oблoжeните продукти от България влизат още и внocът нa:  cвинcĸo, paзличнo oт шyнĸa (25%),  ĸиceлo мляĸo, мacлo, cиpeнe, плoдoвe, caлaми oт cвинcĸo и дpyги cвинcĸи пpoдyĸти, чepeши, пpacĸoви, плoдoви coĸoвe (25%),  мaзнини и мacлa, дoбивaни oт мляĸo (25%).

Тези наказателни мерки естествено ще се отразят и върху стокообмена между България и САЩ.

През последните няколко години северноамериканската страна заема сравнително неголям, но устойчив дял във външната търговия на България с относителни тегла от порядъка на 1.4% от износа на нашата страна и 0.9% от вноса. В структурата на двустранния стокообмен настъпват известни промени от началото на настоящото десетилетие, но като цяло основните експортни позиции на България са суровият тютюн, ИКТ продуктите, изделията на електрониката и хранителната промишленост, както и нефтените масла и торовете поне доскоро. Сред основните стоки по вноса от САЩ традиционно сe нареждат нефтеният кокс, апаратурата за обработка на информация и телекомуникация, диодите, транзисторите и полупроводниковите прибори.

Достигната върхова стойност от близо 890 млн. щ.д. през 2006 г. стокообменът между България и САЩ започва да намалява, като дъното на тенденцията на спад е достигнато през 2009 г., когато вносът от тази страна се сви наполовина.

Предварителните данни за миналата година показват ръст от 25.9% на двустранния стокообмен със САЩ, който надхвърля 903 млн. щ.д. и превишава предишната пикова стойност на взаимната търговия от 2006-а. Българският износ нараства с 22.4% спрямо 2017 г. в резултат основно на реализирани значителни продажби на нефтени масла и на пръти от желязо или нелегирани стомани на фона на нулеви количества за преходната година. Значителното увеличение на експорта е подкрепено също така от голямо нарастване при интегралните схеми (+61%), етеричните масла (+34%) и слънчогледовите семена (+32%). Сред доскоро водещите позиции в експортната листа по-съществен спад през миналата година има при суровите тютюни (-78%) и ензимите (-53%). Вносът от САЩ нараства с 32% през миналата година, което преди всичко отразява значителния стойностен обем на доставките на въздухоплавателни средства и резервни части и на медни руди в съчетание със сериозен ръст при интегралните схеми, пътническите автомобили, нефтения кокс и полимерите на винилхлорида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във