Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И бившият областен управител на София обслужил „Артекс“

На улица "Тинтява", край гара "Пионер", се строи луксозно

Мине не мине време и в новинарския поток се появява поредния скандал, свързан със строителната фирма на семейство Мирянови - „Артекс“. Само през последния месец разправиите около строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния район “Лозенец“ претърпяха няколко обрата. Преди дни стана ясно, че каквито и битки да води Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) със строителните предприемачи за спирането на градежа, няма как да ги спечели.

Както каза неотдавна директорът на строителния контрол – арх. Влади Калинов: „Виждам последователна подкрепа за "Златен век" от началото досега. Случаят със сградата започва през далечната 1996 г., като през цялото време и общината, и държавата са подкрепяли изграждането й“.

Арх. Калинов е категоричен, че  разрешителното за строежа на небостъргача е изтекло, но собственикът на „Артекс“ -  арх. Пламен Мирянов, демонстрира спокойствие за крайния резултат от съдебния спор по случая. Може би то се дължи на няколко документа, свързани с градежа, които не се коментират в публичното пространство, но със сигурност ще натежат при окончателното съдебно решение.

Странно защо

никой не обръща внимание на две заповеди

- от 10 август и 1 ноември 2017 г., издадени от Главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, с които той първо нарежда да бъде изработено „подходящото“ изменение на плана за регулация и застрояване на няколко квартала в "Лозенец", след което одобрява и подробните устройствени планове за тях, така че теренът на „Златен век“ да бъде напълно „обезпечен“ документално за предвиденото в него строителство.  

Така или иначе, натрупаните от „Артекс“ през годините „допълващи тапии" дават резултат. Първоинстанционният съд вече се произнесе по забраната за строежа от ДНСК в полза на строителната компания, а преди дни и Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд – София град, с което се прекратява административното производство, образувано в ДНСК за новото спиране на строежа.

Междувременно от „Артекс“ обявиха, че сградата ще бъде построена и заплашиха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството ѝ, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери. В унисон с това им изказване, върховните магистрати пък приеха, че обезпечението по иска на "Артекс Златен век" ООД е правилно. Така на практика беше потвърдено, че инвеститорът на небостъргача търпи сериозни финансови вреди от всяко спиране на градежа, наложено от Дирекция за национален строителен контрол, като по изчисления на самата компания за периода от 15 април 2019 г. до 14 май 2021-а те са в размер на …18.2 млн. лева.

Очевидно на "Артекс" й върви като по вода  – от промените в Закона за устройство на територията (гласувани от ГЕРБ) за удължаване сроковете на строителните разрешения, до цялостното  и обслужване от държавните институции.

„Банкеръ“ попадна на един любопитен

договор за продажбата на 3711 кв.м. "златен" терен

на ул. „Тинтява“ в столичния район "Изгрев". Решението той да бъде продаден на фирмата на семейство Мирянови – „Ен Джи Ел Пропъртийз“ ООД (с предишно име „Артекс диамант“) и капитал от 1000 лева, излиза ден след парламентарните избори през април при очертаващото се сдаване на караула от тогавашната власт. На 5 април областният управител на София-град Николай Пехливанов издава заповед, с която нарежда споменатият държавен терен да бъде продаден на частното дружество за сумата от 3 411 863 лева. Според брокери на недвижими имоти тази оценка е занижена значително. Не се бави много и договорът за продажбата – той е подписан от Пехливанов на 9 април.

Историята на този терен е повече от любопитна. В публикация на в. „Банкеръ“ под заглавие „Лукарски влезе в отбора гепи и бегай“ (бр. 32 от 11 август 2017 г.), разказахме как малко преди да се раздели с длъжността на икономически министър в правителството "Борисов 2" Божидар Лукарски решава да приключи с останките на „скубаното“ близо четвърт век печелившо някога държавно дружество „Металокерамика“ ЕООД (наследник на бившия Институт по металокерамика в София). Избраният от него ликвидатор на предприятието Цветко Начев бързо обявява търг за сградите и определя купувача - едноличното дружество с ограничена отговорност „Билд Ми груп“, собственост на Методи Иванов. Като договорът за покупко-продажба е подписан при шокиращата цена от... 17 400 лева.

Като оставим настрана подозрително ниска оценка на фона на балансовата стойност на активите на "Металокерамика", които според публикувания в края на 2014-та финансов отчет са 297 хил. лв., а задълженията - 175 хил. лв., не може да не отбележим, че става дума за база, намираща се в бившата научнопроизводствена зона "Дианабад" в столицата, на ул. "Тинтява" 122 до гара "Пионер". А там, както повечето софиянци знаят, цената на терените е доста солена...

При скандалната сделка обаче се оказва се, че върху апетитните имоти на дружеството отдавна са били

възложени възбрани заради съдебен спор,

при който братята Марио и Лъчезар Станоеви осъждат "Металокерамика" за дълг от 80 хил. лева. А поради безхаберието на началниците на държавното предприятие по този дълг се трупат лихви и във времето той нараства до 280 хил. лева.

За да си приберат парите, братята, въоръжени със съдебното решение, прибягват до услугите на частния съдебен изпълнител Миладин Миладинов. В края на септември миналата година той обявява търг за продажбата на двете административни сгради и на производствения корпус на дружеството. Едната сграда е триетажна, издигната е през 1986-та върху застроена площ от 760 кв. метра. Втората е двуетажна, с площ от 526 кв. м., а производственият корпус заема 433 кв. метра. Началната тръжна цена според обявлението е 544 243.40 лева и привлича купувачи.

Търгът е спечелен от „Артекс Диамант“ ООД, собственост на Пламен и Весела Мирянови, които плащат сумата от 875 хил. лева. Забърканата съдебна каша с тези имоти очевидно е приключила в полза на Мирянови, ако съдим по факта, че въпросните сгради са записани като тяхна собственост в имотната партида на дружеството. Което пък със сигурност е било основанието да се сдобият и с терена под тях на ул. "Тинтява" 122 . На мястото там вече се строи и апартаментите, съдейки по обявите в сайтовете за имоти, се търгува доста добре.

Ето част от една от обявите:

Жилища в сграда "Диамант" на АРТЕКС, кв. "Изгрев". Просторни апартаменти с по 2 и 3 спални на високи етажи. Живописни панорамни гледки към града и парковата среда. Цени от 1850 €/м2 или 226 921 € за 3-стаен апартамент от 122 м2.Светли помещения с отлични разпределения. Качествено ново строителство, най-висок клас материали. Представителни общи части, басейн, спа и лаундж зони…

С други думи, проектите на знаменитото семейство не пропадат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във