Банкеръ Daily

Управление и бизнес

И автобусите трябва да плащат тол такси

Както всички превозни средства над 3,5 тона, така и автобусите трябва да плащат тол такси. Винетните такси остават непроменени за пътните превозни средства до 3,5 тона. Днес приехме таксите за превозни средства над 3,5 тона, като с тарифата се въвежда справедлив модел за таксуване на пътните превозни средства - които рушат повече ще плащат повече. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова след заседание на правителството.

"Тол таксите са обвързани и с екологичната категория на превозното средство, и с класа, и категорията на пътя - магистрали, първи и частично втори клас пътища. Тарифите са окончателните, на които се спряхме след множество разговори с превозвачите. Направили сме сериозни отстъпки от първоначалния вариант на тарифи и тарифите, които предлагаме, са оптималният вариант, с който трябва да бъде заплащано преминаването по републиканската пътна мрежа за всички превозни средства над 3,5 тона", коментира Аврамова

Според нея проблемите на автобусните превозвачи, свързани с нерегламентираните превози и дългосрочните договори с общините, които не могат да бъдат променени, не трябва да бъдат решавани през заплащането на такса за преминаване по републиканската пътна мрежа, а да се намери тяхното решение в други нормативни документи, коментира министърът в отговор на журналистически въпрос. 

"Ще се търси вариант по Закона за обществените поръчки, за да може да се анексират дългосрочните договори с възложителите за извършване на превози, както и да се предприемат действия за ограничаване на нерегламентираните превози", уточни министърът. .

Петя Аврамова допълни, че въвеждането на толсистемата ще даде възможност за натрупване на средства, които са необходими за ремонт на пътната мрежа. Тол системата ще бъде въведена до 1 март 2020 г.

Вижте цените на тол таксите 

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с тегло между 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това предвижда приетата днес от Министерския съвет Тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа. Тарифата е нова и след влизането й в сила ще замени сега действащата.

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени. Уикенд винетката за леки коли е 10 лв., седмична - за 15 лв., месечна - за 30 лв., тримесечна - за 54 лв. или годишна - за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната - 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната - 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната - 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната - 134 лв.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във