Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хвъркат, литват, ама трудно кацат!?

Има ли рязане на лентичка в държавата пръв почетен гост е премиерът Бойко Борисов. Колкото по-голям е обектът, толкова повече са камерите, а и медийното внимание. Откриването на новата кула на държавното предприятие Ръководство на въздушното движение (РВД) също не направи изключение. Е, вярно, че заради визитата на Борисов в САЩ официалната церемония бе преместена с един ден и вместо във вторник данданията бе в сряда. Но няма как - все пак иде реч за голяма придобивка - авиосъоръжение за около 15 млн. лв., позволяващо приемането на повече полети и при по-сложни метеорологични условия.


За разлика от друг път обаче, премиерът Борисов изобщо не бе словоохотлив. Изморен ли беше от презокенаския полет, или впечатлен от новата 55-метрова кула - не мога да кажа.


Да ви е честито, браво на строителите (б.а. Главболгарстрой) , че са се вписали в сроковете! Пожелавам на добър час и така, както сме обещали - всеки ден да откриваме и оставяме на обществото готови обекти, с които 30-40 години напред да се гордеем, рече кратичко премиерът.


Борисов обаче каза и едно изречение, което ме наведе на някои размисли. Тук има хора такива, които не ходят по земята. Хвъркат, но с Божията помощ, литват и кацат и пак си ходят по земята. Интересно кого ли визира министър - председателят? Мисля си - сигурно са шефовете в РВД. Няма кой друг да е. Колкото и да се сменяха те през годините, едно нещо неизменно оставаше - наистина бързо забравяха, че ходят по земята. Сочни заплати, лъскави служебни коли, луксозно обзаведени кабинети, най-модерни плазми, отбрани храни и питиета... За един от тях дори се говори, че си бил сложил у дома луксозен паркет за десетки хиляди левове. Логично е при всички тези екстри човек да започне да се издига в облаците дори да е пълен въздух под налягане.


Ей на, сегашното ръководство начело с генералния директор Дилян Динев толкова нависоко отиде, че чак и премиерът пребори. Няма майтап! Нищо че дори според президента Обама човек трябва да е много внимателен, ако реши да се изпречи на наш Бойко, защото има черен колан по карате.


Гледам церемонията и си мисля: абе , защо Борисов не вземе ей сега, пред всички да попита какви са заплатите в РВД? Нали повелята му от март 2010 г. бе пределно ясна: Приемаме, че на премиера заплатата е най-висока... Всички останали - в държавни агенции, предприятия-а ... участия, където има държавата, трябва да бъдат с по-ниски заплати. Не би могло на РВД заплатите да са по 12 хил. лева. Няма логика!


След тази заръка Министерският съвет дори гласува и специално постановление за да ореже възнагражденията на членовете на управителния съвет и на генералния директор. Да, ама хората в РВД нали летят нависоко - успяха да финтират Бойко Борисов. И прилагайки различни административни хватки, си гарантираха финансовия рахатлък със сочни бонусчета, които идвали от добрите резултати на РВД. И сега неговата мижава премиерска заплата ряпа да яде пред техните.


Видя министър-председателят, че даже и той не може да свали тези хора, като хвръкнат, сигурно затова и призова Божията помощ. Щото, ако не е шефът отгоре, управниците в РВД слизат на земята само след избори. После, може и да сменят боята и пак хвръкват - някои в средния, други в ниския ешелон, ако използваме тяхната терминология. Какво да се прави - все пак говорим за една добре смазана през годините машина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във