Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хърватия започва преговори с Меркел за завода на "Фолксваген"

Хърватското правителство започва разговори с германския канцлер Ангела Меркел за идването на "Фолксваген" в Хърватия. Това съобщи на конференция във Вараждин министърът на икономиката Дарко Хорват, цитиран от в. "Вечерни лист"

Хорват твърди, че правителството е подготвило оферта за германския гигант и ще се бори за инвестицията в размер на 1.3 млрд. евро. По думите му правителството предварително е получило и обработило всички изисквания на ръководството на "Фолксваген" и дори е избрало три възможни места за завода.

"Започват разговори с канцлера Меркел "Фолксваген" да реализира инвестицията си в Хърватия, а правителството подготви оферта за компанията и намери три места, които изпълняват всички условия", обясни министърът. 

До края на тази година "Фолксваген" ще реши дали ще строи новия си завод в Турция, която първоначално спечели надпреварата. Това бе съобщено след заседание на Надзорния съвет на концерна. В средата на октомври той за пореден път отложи това решение - заради турската офанзива в Северна Сирия.

България, Румъния и Сърбия се надяват VW да преразгледа подобрените им оферти и да привлекат милиардната инвестиция.  

Първоначалният план на концерна бе заводът да произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които "Пасат" и "Шкода Супърб " и те ще бъдат предназначени за износ в Източна Европа. "Фолксваген" възнамеряваше да наеме около 4000 служители за завода, а строителството да започне в края на 2020 г.. Началото на производствените дейности се планираше за 2022 година.

В германската преса обаче се появи информация, че се разглежда и друг вариант -  компанията да изпрати дейностите по производството на модела "Пасат" в Словакия, където вече има разработена фабрика. В този завод на VW вече се изграждат модели като Touareg и Audi Q7, VV Up, Seat Mii и Skoda Citigo. Скоро обаче фабриката ще спре да произвежда малките модели автомобили заради замиращия интерес към сегмента. И това ще освободи възможност за производството на "Пасат". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във