Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хърватия инвестира 2.7 милиарда евро в туристическата си инфраструктура

Министърът на туризма на Хърватия Гари Капели. Снимка: N1.

Хърватия обяви планове за нова стратегия за развитие на туризма, която ще включва инвестиция от 2.7 милиарда евро в инфраструктурата в страната с фокус над железопътните линии, пристанищата и летищата. Подробности за проекта ще бъдат представени пред обществеността по време на председателството на Хърватия на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2020 г., съобщава Emerging Europe.

По данни на министерството на туризма на страната през последните години в страната се увеличава броят на четири и петзвездните хотели със 70%, докато делът на тризвездните обекти се е понижил от 42 на 34 на сто. Четири и петзвездните хотели са били най-предпочитани от туристите, тъй като те са били привлечени от високото ниво на качество в тях, отбелязва изданието.

"Хърватия трябва да работи за устойчиво развитие и качество", заяви министърът на туризма Гари Капели и подчерта, че сега е важно правителството да се съсредоточи върху подобряване на заплатите и инфраструктурата в страната. Промените в Закона за категоризация имат за цел да повлияят благоприятно на малките частни наематели като повишат качеството на предлаганите от тях услуги, уточни министърът.

Броят на чуждестранните туристи, посещаващи Хърватия, достигна почти 20 милиона души през 2018 г., а делът на сектора в общия брутен вътрешен продукт се приближава до 20 на сто. Капели заяви, че вече не може да се очаква хърватският туризъм да нарасне през основния летен туристически сезон с повече от два, пет или петнадесет процента.

"Ние достигнахме своя максимален капацитет от двадесет милиона туристи. Трябва да разработим предсезонния и следсезонния период", поясни той и допълни, че страната не може да увеличи туристическия брой поради съществуващата инфраструктура, която е достигнала своя максимум, а новата стратегия за туризма в страната ще помогне да се подобри инфраструктурата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във