Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Huawei обвини САЩ, че са започнали кибератаки срещу компанията

Huawei Technologies обвини правителството на САЩ за започнали кибератаки срещу компанията и в организирана кампания за сплашване на служителите й, предава Bloomberg.

Най-голямата китайска технологична компания твърди, че американското правителство е инструктирало правоохранителните органи да заплашват и да манипулират нейни служители. Според технологичния гигант също така са били извършени и мрежови атаки, с цел проникване във вътрешните информационни системи на компанията. Това подчертаха от Huawei в изявление, без да казват как са получили тази информация.

Обвиненията засилват напрежението между Huawei и администрацията на Тръмп, която обвини мрежовия гигант в подпомагане на Пекин в шпионаж и го определи като риск за националната сигурност. Вашингтон включи китайската компания в черен списък, ограничавайки продажбите на технологията, от която Huawei се нуждае, за да прави телефони и телекомуникационно оборудване.

„САЩ използват всеки инструмент, с който разполагат, включително съдебни и административни правомощия, както и множество други недобросъвестни средства, за да нарушат нормалните бизнес операции на Huawei и неговите партньори“, заявиха от компанията. Други мерки включваха „инструктиране на органите на реда да заплашват, принуждават, примамват и подтикват както настоящи, така и бивши служители на Huawei да се обръщат срещу компанията и да работят за тях“, се казва още в изявлението.

Изявлението на производителя на смартфони дойде в отговор на доклад от Wall Street Journal от 30 август, в който се казва, че технологичният гигант е откраднал патенти на камери за смартфони. Компанията отрече твърденията и обвини администрацията на Тръмп. Някои от изброените обвинения са, че САЩ са задържали пратки, отказват визи, изпращат федерални агенти в домовете на служителите и дори се представят за служители на Huawei.

„Ние категорично осъждаме злонамерените, съгласувани усилия на правителството на САЩ за дискредитиране на Huawei и ограничаване на лидерската му позиция в бранша“, заявиха от компанията. „Нито една компания не става световен лидер в своята област чрез кражби“, подчертаха те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във