Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хроничен недостиг на специалисти в Агенцията по геодезия

Агенцията по геодезия, картография и кадастър иска незабавно увеличение на трудовите възнаграждения с не по-малко от 20 процента. Това искане е било обсъдено от президента на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.
Повод за срещата е било протестно писмо от Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“, внесено до Министерството на финансите и МРРБ на 8 август 2022 година.

„Агенцията традиционно е пренебрегвана“, се казва в писмото. Например, заплатата на главен експерт в службите по кадастър е 1517 лева, на главен специалист – 1067 лева, а на специалистите – 907 лев.
Това води до хроничен недостиг на професионалисти в институция, която по закон е част от списъка със стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.
Текучеството е огромно, като само от началото на годината са напуснали 50 специалисти от общо 400, които работят в агенцията.
Президентът на КТ „Подкрепа“ уведоми министъра за събрана подписка за провеждане на ефективни стачни действия. Министър Шишков провери преписката и заяви, че ще проведе необходимите разговори в Министерския съвет. Очаква се средствата да бъдат осигурени от нарочен фонд за укрепване на държавната администрация.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във