Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Христов: Преговори с "Газпром" - само по сегашния договор

Преговори с "Газпром" може да се водят само в рамките на сегашния договор. Това заяви пред репортери служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му ако България не опита да получи договорените количества, е заплашена от милиарди левове санкции. По договора с "Газпром" страната ни е длъжна да плати поне 80% от договорените количества, независимо дали ги е ползвала, или не, твърди министърът. Той обясни, че България е договорила 3 млрд. куб. метра, от които задължително трябва да заплати 2,4 млрд. куб. метра. Използван е 1 млрд. куб., метра, което означавало, че задължително отиваме на арбитраж с Русия и можело да загубим голяма сума пари. "Нещата са ясни - имаме договор, който, ако не го изпълним, дължим милиарди санкции. От друга страна по този договор може да получим евтин газ и ние това нещо го поставяме под съмнение дали да го ползваме, или не. Разбирам... икономика и геополитика, но колкото повече смесваме нещата, толкова по-зле става за крайния потребител", каза Христов.

Той се съмнява, че е възможно България да спечели в случай на арбитраж срещу Русия. "Едно е, когато "Газпром" прекрати доставките и договора. За арбитража - каква е вероятността да спечелим при положение, че редица страни в Европа са приели тази схема на плащане и продължават да работят по нея", счита той.

Енергийният министър уверява, че правителството продължава да търси всякакви други алтернативни източници на газ. Той отговори и на обвиненията на "Продължаваме промяната", че не са използвани възможностите за участие в търгове за слотове на Ревитуса за разтоварването на 7-те договорени от кабинета "Петков" танкера с втечнен газ от САЩ. И изтъкна, че ставало въпрос за слотове, свободни от следващата година. А за предстоящите зимни месеци слотове е имало налични само през посредници.

"Газ има, въпросът е на каква цена", подчерта ресорният министър.

Христов проведе работна среща, на която бе обсъден строежът  на интерконектора с Гърция. В срещата участваха представители на фирмата строител “Авакс”, проектната компания "Ай Си Джи Би", "Булгартрансгаз", регионалното министерство, екоминистерството и ДНСК. Министърът констатира, че строежът към момента върви по план и няма отклонение от поставената цел - връзката да започне да се използва от 1 октомври. Мониторингът обаче ще продължи, защото и най-малкото отклонение ще критично и би се отразило на цялостния график, изтъкна той.

Предстои министърът да покани колегите си от Румъния и Гърция, с които да обсъди ситуацията с газовите доставки.

"Предизвикателствата за нас са вертикалната планировка, диспечерският пункт край Хасково и изпълнението на противопожарните предписания на станцията край Стара Загора", уточни изпълнителният директор от българска страна на оператора "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева. По нейни думи софтуерната система "СКАДА" ще бъде готова до 8-9 септември. Освен това 80 процента от документацията вече е предадена. Нейният колега от гръцка страна Георгиос Сатлас също увери, че от тяхна страна се работи активно и са в график.

Facebook logo
Бъдете с нас и във