Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Христосков подготвя пенсионни изненади

Служебният вицепремиер и социален министър Йордан Христосков скоропостижно се захвана да пише постулатите на предстоящата пенсионна реформа. За целта той възстановява Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. Членовете на специализирания орган към социалното министерство ще бъдат само експерти, които ще обсъдят и предоставят на следващото правителство няколко варианта за промени в нея. Едно от предложенията, които Христосков ще отправи към бъдещия кабинет, е да се криминализира укриването на осигурителни вноски. "Ние ще препотвърдим тази идея, която непрекъснато се предлага от 2000-а насам", каза бившият шеф на НОИ. Той уточни, че става дума за умишленото укриване на социални осигуровки в особено големи размери. Ще припомним, че неплащането на осигурителни вноски в какъвто и да било размер бе поставено извън закона още преди 14 години. Но впоследствие текстовете бяха отменени от Конституционния съд, тъй като магистратите прецениха, че те дават основание на работодателите да приемат за приоритет внасянето на осигуровки пред изплащането на заплати.


Христосков смята, че въвеждането на "швейцарското правило"за осъвременяване на пенсиите е положителен ход от страна на правителството "Орешарски". Според него правилният подход е да се въведе автоматичен механизъм за повишаване на възрастта за пенсиониране, който да бъде обвързан с очакваната продължителност на живота. "Трябва да има предсказуемост на действията, да повишим доверието в общественото осигуряване и да стимулираме младите хора да правят вноски върху реалните си доходи - каза той. - Механичното повишение на възрастта или такова, продиктувано по финансови причини, защото няма пари за пенсии, не е работещ вариант. Тогава хората ще търсят обиколни пътища - ще кандидатстват за инвалидни пенсии или ранно пенсиониране."


По думите на служебния социален министър в системата има големи резерви по отношение събираемостта на осигуровките, предимно заради обхвата на "сивата икономика". Освен това данъчните се съсредоточавали предимно върху събираемостта на налозите, а осигуровките оставали на втори план. Проблемите ще бъдат обсъдени между ръководствата на социалното ведомство и Националната агенция по приходите. Оценкатата на Христосков е, че заложените приходи от здравни и социални осигуровки за 2014-а ще бъдат изпълнени, макар и с малък дефицит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във