Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Христосков обеща увеличение на пенсиите

Има вариант за увеличение на пенсиите от следващата година. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на брифинг в Министерският съвет.

„В т. нар. базов вариант за консолидирания държавен бюджет за 2015-а година има предложение пенсиите да се увеличат с 2,4% - т.е. да се игнорира дефлацията. Дори да не игнорираме дефлацията, отново ще има повишение на пенсиите, но това е по-благоприятният вариант, на който ние сме се спрели. При наличие на дефлация този показател да се игнорира от формулата за индексиране на пенсиите", обясни Христосков.

Той обясни още, че следващото правителство има два приоритета свързани с пенсионното осигуряване, а именно условията, при които ще се пенсионират хората от група 1 и 2, които трябва да се пенсионират по-рано и от къде ще се плащат пенсиите им.

Христосков поясни, че вече са заложени два работещи проекта за следващото правителство и то само трябва да ги одобри. По думите му, плановете са съобразени с това да не бъдат прекъснати плащанията в момента.

"При младежката безработица има намаление, освен това, около 8000 младежи ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост. Няма сериозна увеличение на безработицата, напротив тя се задържа на същото ниво”, заяви  Христосков.

„И през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме. Близо 3 000 лица и семейства бяха подпомогнати с еднократна помощ, а Министерски съвет гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития”, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във