Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХРИСТО ХРИСТОВ ПАК НАДЗИРАВА ЗАСТРАХОВАНЕТО

Христо Христов: Всъщност аз никога не съм напускал застрахователния бранш - познавам и проблемите, и хората, които работят в него. И искам да благодаря на колегите, с които съм работил - Ася Аксентиева, Даниела Конова, Таня Чонкова и Димитър Димитров за това, че съумяха да опазят авторитета на застрахователния надзор. Дирекцията за застрахователен надзор е сред малкото държавни ведомства, което не бе замесено в скандали, нито пък името му бе свързвано с придобилите известност напоследък подкупи.
Сега предстои да се запозная и с детайлите на хазартният бизнес, с хората, които са упражнявали контрол върху него. Има и още няколко вакантни места в надзорната агенция, за които трябва да бъдат намерени и назначени добри професионалисти.
Плановете ми сега са да свърша най-неотложната работата в АНЗХ, а след това ще взема отпуск за предстоящите избори. Ако бъда избран в следващият парламент, явно ще се търси отново човек, който да изпълнява длъжността директор на АНЗХ. Не изключвам възможността това да е отново Димитър Димитров.

Христо Христов бе избран за директор на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта (АНЗХ) на заседание на Министерския съвет в четвъртък, 10 май. Досегашният шеф на надзорното ведомство Димитър Димитров беше назначен за временно изпълняващ длъжността на 22 март и договорът му изтича до няколко дни, обясниха от правителствения пресцентър.
Христо Христов бе шеф на Дирекцията за застрахователен надзор от учредяването й на 1 октомври 1997 до 23 септември 1998 г., когато стана депутат. С приетия в края на миналата година Закона за мерките срещу изпирането на пари бе дадена зелена светлина за създаването на ново надзорно ведомство - Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта. На 8 февруари тази година бе приет Правилник за устройството и дейността на надзорната агенция, но близо два месеца не се намери кой да я оглави. По едно време мълвата подреждаше като най-сигурен шеф на Агенцията бившият главен секретар на МВР ген. Божидар Попов. Междувременно бяха променени изискванията за образователен ценз на бъдещия директор и според запознати това бе направено тъкмо заради Попов. В крайна сметка той отказа службата и на дневен ред излезе резервният вариант - за шеф надзорник, макар и временно, бе назначен младият адвокат Димитър Димитров. Той не бе нов в застрахователния бранш. Близо три години бе член на борда на директорите на ДЗИ, а през последните няколко месеца - и изпълнителен директор на ДЗИ-Общо застраховане.
След разпускането на 38-ото Народно събрание бившия депутат Христо Христов отново бе призован да надзирава застраховането, но в добавка към него - и хазартният бизнес у нас. За варианта Христов да стане шеф на АНЗХ се говореше още от създаването на агенцията. Дори евентуалното директорство на Божидар Попов се смяташе за временно.
Колкото до Димитър Димитров, след като напусне АНЗХ, той се връща към адвокатската си практика.
Христо Христов е назначен за постоянен шеф на надзорната агенция, но в политическите и икономическите среди на него също се гледа като на временен директор. Кандидатурата му отново е издигната в предстоящите избори и след два-три месеца той най-вероятно пак ще седне на депутатските банки. Което означава, че отново ще се търси шеф-надзорник за застрахователната и хазартната агенции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във