Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Христо Алексиев ще се бори с хаоса в транспорта

S 250 142d3c1e d444 427d 8f8c 784ea926caac
S 250 0097770c c5f9 4414 b0e4 5f1f0297670b

Разбита железница, спрени големи инфраструктурни обекти, разбунен автомобилен бранш... Това е част от наследството, което получи служебният министър на транспорта Христо Алексиев от предшественика си Николай Събев.

„Да би мирно седяло, не би чудо видяло“, казва стара поговорка. И не би такива чудеса сътворило, допълваме ние, анализирайки резултатите от управлението на транспортния сектор от русенския бизнесмен. Впрочем то няма и какво толкова да се анализира, тъй като 8-те месеца на Събев начело на транспорта се изнизаха в

редуване на бомбастични изказвания,

кадрови рокади, безсмислени командировки и голямо нищоправене.

„Веднага трябва да се вдигне скоростта на жп транспорта“, заяви още в първото си публично интервю като министър Николай Събев на 13 декември 2021 година. А два дни по-късно се метна на автомобил и отпътува в първата командировка до родния си град, за да се опита да възроди … летище Русе.

„Да беше се качил на влак, за да види как се пътува с железница между София и Русе!“, коментираха тогава в социалните мрежи. И с право, тъй като най-удобният влак между двата града – популярният навремето експрес „Синия Дунав“ – отдавна изчезна. Това днес кара повечето пътници вместо да сменят влакове и да мъкнат багажи – да избират по-бързите и удобни автобуси. 

Събев не се качи на железницата, но пък за нищо време уволни дузина ръководни жп кадри. В резултат скоростта на влаковете падна още. Както „Банкеръ“ писа, композициите започнаха да

трупат по 56 часа закъснения на ден.

На всичко отгоре именно влаковете, пътуващи между София и морето, които ексминистърът специално се похвали, че е ускорил от 1 юни, взеха да закъсняват най-много, трупайки дори по 4 часа закъснения:

https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/vlakovete-do-i-ot-moreto-zakusniavat-na-poraziia?fbclid=IwAR0Mfvya7sSsC7iNSKQPJbhLnHbGDSpxpLSNoo906QHPHX-kmL0s2i5qbno

Под „мъдрото“ ръководство на Николай Събев от графика за движение изпадат все повече композиции, някои от които до и от родния му град. На 5 август беше отменен пътническият влак 40116 от гр. Борово до Русе (55 км). Поради повреди в локомотиви на същата дата следобед бяха отменени и бързите влакове 8650 - в участъка Караджалово – София (208 км), както и 8632 - от Ст. Загора до Чирпан (46 км).

Не извадиха късмет на 5 август вечерта и пътниците между Горна Оряховица и Русе. След закъснение от 36 минути влакът 40118, обслужващ тази линия, тръгва с руски дизелов локомотив, Серия 07, поради липса на изправен електрически. В края на работната седмица вагоните са пълни, което гара жп служителите да прибягнат до такава антипазарна мярка – да пуснат

дизелова машина по електрифицирана линия.

Малко след потеглянето обаче и руският локомотив, който не си знае годините, се поврежда. След няколко часа пътниците накрая все пак са превозени.

Според официалната справка на „БДЖ-Пътнически превози“ за петък, 5 август, 575-те влака на фирмата са тръгнали с 1412 минути (над 23 часа) закъснения от начална гара и са натрупали общо 2648 минути (над 44 часа) закъснения до крайна гара. При това 50% от закъсненията са по вина на БДЖ-ПП, едва 9% - по причини на Национална компания "Железопътна инфраструктура", а останалите 41% - поради други фактори.

Още по-трагично е положението на 6 август, събота. Тогава 538 влака събират общо 2840 минути (над 47 часа) закъснения до крайната си гара.

Освен колосалните закъснения на влаковете Николай Събев завеща на наследника си и проблема с

липсата на резервни части

за новозакупените локомотиви „Сименс Смартрон“. Към 9 август 8 от общо 15-те не се движат заради износени моноблокове (колела – бел.авт.). До края на седмицата в русенският жп завод „Експрес сервиз“ ще бъде „преобут“ само един, а останалите 7 ... ще чакат.

Още два сериозни въпроса останаха за решаване от Христо Алексиев. И двата са свързани с недостига на подвижен състав за БДЖ-ПП. Става дума за двата забатачени договора за ремонт и поддръжка на 46 мотриси „Сименс Дезиро“ и за модернизация на 15 пътнически вагона. Първият контракт е с компанията „Алстом“, вторият – с „ВЗ - Интерком“, Дряново. Министър Алексиев ще трябва да подгони изпълнителите на тези две многомилионни обществени поръчки да изпълнят поетите ангажименти, след което отменените и закъсняващите влакове рязко ще намалеят. Както подсказа преди дни пред БНР един от ръководителите на ББР– добре би било проектът в Дряново да се дофинансира, за да бъде довършен, тъй като БДЖ изпитва огромна нужда от съвременни пътнически вагони.

Още в близките дни на служебният министър Алексиев ще му се наложи да вземе изключително важно решение и за последната мина, която му заложи на тръгване предшественикът му Събев - решението за сливане на пътническата и товарната държавни жп компании с „Холдинг БДЖ“ и трансформирането им в Национална компания „Български държавни железници".

Що се отнася до жп инфраструктурата, Христо Алексиев наследи спрени огромни и порядъчно забавени проекти, пред които ще трябва бързо да вдигне административните и всички останали бариери.

Иначе не случайно Алексиев насрочи първата си среща с представителите на автомобилните компании, за да успокои

революционно настроения бранш.

Засега получи малък толеранс от време, който ще трябва да използва за решаване на един от големите проблеми на превозвачите – ускоряване на проверките на граничните пунктове. Той може да бъде решен бързо чисто административно – чрез изнасяне на граничния контрол от ГКПП-ата.

Няма да мине и без обстойни проверки на изпълнението на сключените концесионни договори – нещо, което при предишния мандат на Христо Алексиев като служебен министър той започна, но не му стигна времето.

В областта на въздушния и водния транспорт също останаха купища неща, чието решаване ще е добре поне да започне. Продължава например да липсва съвременна нормативна уредба за използване на дроновете, от попълване и подобряване на административния капацитет все още се нуждае ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Недовършен стои и процесът за създаване на съвременни условия за търсене и спасяване на море, нещо, за което България от години има задължения като крайбрежна страна.  

Белчо Цанев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във