Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Христо Алексиев пое Министерството на транспорта от Георги Тодоров

Георги Тодоров (вляво) сдаде поста на новия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Ускоряване на  изпълнението на проектите за жп коридори, пътища, и цифрови магистрали е една от основните ми задачи. Това заяви новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев при приемане на управлението на министерството от Георги Тодоров.

„През последните пет месеца стартираха жп  проекти на стойност над 1 млрд. лева. По Програма „Транспортна свързаност“ се очакват инвестиции в размер на 4 млрд. лева, след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021-2027“, каза министър Алексиев.

Той добави, че по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за „Транспортна свързаност“ възлизат на 1,8 млрд. лв. По думите му, за „Цифрова свързаност“ се очакват инвестиции за близо 1 милиард лв., от които 300 млн. лв. е привлечено финансиране от страна на операторите.

„В рамките на моя мандат ще изисквам засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора“, бе категоричен Христо Алексиев. Той изрази желание за бъдещо сътрудничество с досегашния министър Георги  Тодоров.

 

Христо Алексиев

e икономист и експерт в транспортния сектор. Той притежава редица квалификации и сертификати от „Импириъл Колидж Лондон”, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Алексиев е ръководил реализацията на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор.

В своя професионален опит Христо Алексиев е бил консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив; член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в „Пристанище Бургас” ЕАД; член на Управляващия комитет на „Европейски приоритетен проект 22” в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация Европейски товарен железопътен коридор 7 в Будапеща, председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас” ЕАД; председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

През 2017 г. Христо Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във