Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ХРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ Е ПРЕД СУРОВИНЕН КОЛАПС

Основната ни цел е да осигурим финансиране на суровинната база за хранително-вкусовата ни промишленост, каза за в. БАНКЕРЪ новоназначеният шеф на Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия (БАХПИ) Димитър Зоров, които е и шеф на Националния млечен борд. На общото събрание на асоциацията на 23 ноември за негови заместници бяха избрани Костадин Чорбаджийски и Александър Йоцев.
Сред другите приоритети на БАХПИ Зоров посочи въвеждането на минимални изисквания за типично българските храни, които производителите трябва да спазват. Третата задача пред новото ръководство е воденето на адекватна политика спрямо големите търговски вериги за ограничаване на натиска им върху производителите да продават под себестойността на продукцията.
Предложението на асоциацията е държавата да се намеси и да намери механизми за осигуряване на средства за земеделието и животновъдството. Сега банките отказват кредитирането на животновъдния сектор като рисков, а към него сме навързани всички, подчерта Зоров. Той даде пример с Румъния, където е създаден специален Гаранционен фонд. Фондът сключва договори с търговски банки и гарантира пред тях 75% от кредитите, предоставени на фермерите.
В малкото оставащо време за преструктуриране на животновъдството са необходими огромни инвестиции, но, от друга страна, е съвсем разбираемо, че кредитните институции не проявяват интерес към толкова рискови операции. По тези причини е било отказано финансиране на осем проекта по САПАРД в животновъдството, съобщиха от БАХПИ.
В асоциацията на хранително-вкусовата промишленост са на мнение, че Държавен фонд Земеделие би могъл да поеме посредническите функции между държавата и търговските банки. Сега в суровинната база трябва да се инвестират между пет и десет пъти повече пари, отколкото в преработвателните предприятия, иначе ще изпаднем в суровинен колапс, категорични са членовете на БАХПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във