Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Хранилка за тарикати

С повече от 12 млн. лв. е олекнал бюджетът на Столичната община само за последните две години благодарение на приетите от съда 13 скандално завишени оценки на имоти по повод на обезщетения за отчуждени терени. В тази сума не влизат онези прословути близо 12 млн. лв. на фирма Ирис БН, срещу които бяха блокирани акциите на общината в Централните хали преди две седмици и разразилия се покрай този факт скандал, който в. БАНКЕРЪ описа подробно в материала си Съдебни казуси с мирис на милиони (бр. 30 от 5 август 2011 г.). Тогава разказахме, как столичният адвокат Николай Баташки със съдействието на съдия-изпълнителя Иван Чолаков (който по презумпция би трябвало да представлява държавата и да защитава освен интересите на пострадалия и тези на обществото) са успели не само да сложат запор в размер на 70 млн. лв. върху сметките на Столична община в няколко банки, но и да прехвърлят на трети лица акциите й в Централни хали АД. Причината за безумната ситуация, в която се озова тогава кметът Йорданка Фандъкова, беше решение на Софийския административен съд от август 2009-а в полза на фирма Ирис БН ЕООД, собственост на Божидар Николов и управлявана от Валентин Величков. За да бъде прокаран бъдещият булевард Данаил Николаев между ул.Веслец и ул.Козлодуй, е бил отчужден терен от 4585 кв. м, собственост на Ирис БН. Първоначалната оценка на имота е била 4 539 150 лв., но благодарение на великодушието на съда тя е била увеличена двойно - на 8 588 572 лева. Как експертизата на имота е претърпяла такава магическа промяна - от цена 990 лв. за кв. м е скочила на 1873.20 (според решението на съда), сега остава да нищи прокуратурата, след като кметът Фандъкова предаде документите по сделката на държавното обвинение. Още повече че когато бившият транспортен министър Вилхелм Краус е продал имота, вече е съществувал план (още от 70-те години на миналия век), на който ясно е отбелязано, че теренът е предвиден за улица. На практика още при сключването си тази сделка нарушава закона, който забранява да се продава държавна и общинска собственост, определена за отчуждаване. Дали това ще се окаже достатъчно основателен аргумент за намесата на правосъдните органи тепърва ще научим...
Всъщност това
не е първата оценка, с която се занимава прокуратурата
Вече има едно наказателно производство и дори е внесен обвинителен акт срещу назначеното от съда вещо лице Йоланда Недева, която завишила оценката на един имот... 38 пъти. Става дума за терен, отчужден за метрото в Младост (метростанция 13), собственост на Интера консултинг. За скандала около него в. БАНКЕРЪ писа преди близо три години. Тогава разказахме как 129-те кв. м терен е оценен на космическите 5680.62 лв. за квадрат. И въпреки че историята около придобиването на този терен в кв. Младост 1 още тогава повдигна доста въпроси, отговори на тях не са дошли и до днес. И тъй като този случай е доста добра илюстрация за игрите с оценките, ще го припомним в резюме. На 17 февруари 1999-а според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи Софийският градски съд признава за собственици на имота (дворно място с обща площ 1000 кв. м) Рилка Тодорова, Седка Божилова, Стефан Стефанов, Боян Стефанов, Никола Божилов, Кирил Божилов, Ладуна Пешева и Спаска Пенчина. Три години по-късно обаче теренът минава в ръцете на Интера Консултинг. Фирмата го купува от споменатите вече физически лица за сумата от 25 хил. лв. при данъчна оценка от 24 030 лева. Няколко месеца по-късно - на 25 октомври 2002-ра, Столичният общински съвет дава съгласие към имота да се присъединят допълнителни 77 кв. м, оформени по схемата сметки по регулация. Споменатата фирма ги придобива за смайващата сума от 4800 лева. Това прави по 62 лв. за кв. метър по време, когато пазарните цени на имотите в този район са били около 150 щ. долара за квадрат. Всъщност изникна резонният въпрос, какво е пречело на местните власти да заменят тези 77 кв. м срещу частните 129 кв. м (част от дворното място), които трябва да се ползват за изграждането на метрото вместо да продават още земя на смешни цени? Очевидно някой много добре си е направил сметката как може да бъде оскубана общината, и то с доста солидна сума, тъй като е доста съмнително как така никой не се е сетил, че именно през този терен по проект минава столичното метро, а планът му е готов още от 70-те години на миналия век... Тези въпроси така и си останаха на страниците на вестниците. Тъй като от съдебни решения (колкото и абсурдни да се те) спасение няма, общината вече е изплатила сумата, за която е била осъдена.
Оценката, която е дадена на друг терен от 173 кв. м, също отчужден за столичното метро (за изграждане на метростанция 11) в кв. Дианабад, чака реда си в преддверието на Софийския районен съд. Нейното увеличение е почти десет пъти - от 35 196 на 256 814.17 лв., а квадратният метър според този лицензиран оценител струва около 1500 лева...?! Тази сума вече също е изтекла от бюджета на общината.
Ако се разровим в подобни обезщетения, ще се окаже, че
столичното метро ни е излязло доста солено
Между показателните примери може да се подреди и изходът на бул. Александър Ляпчев към бул. Александър Малинов, който е по трасето на I метродиаметър. Той е реализиран върху отчужден терен с площ от 1115 кв. метра. Целият имот е общо 3316 кв. м и е придобит през 2003-а от Арт Билд-АП ООД - фирмата на две девойки - Гергана Симова (тогава на 28 г.) и Елица Прошенска (тогава на 24 г.), които са платили за него 80 580 лева. Според нотариалния акт сделката е изповядана според данъчната оценка. Но късметът си е късмет: през 2009-а младите момичета са прибрали от Столичната община 1 755 489.40 лв. само за една трета от имота си благодарение на решение на съда, който е увеличил първоначалната му оценка от 508.52 на 1574.43 лв. за квадрат. Не е лошо от уважение към данъкоплатците Националната агенция по приходите да провери какви данъци са платили девойките за тази сделка, при положение че разликата между цената на придобиване и цената на продажба на този имот е повече от солидна?!
Проверка в информационната система Дакси показва, че Симова е доста солидна бизнесдама. Тя е съсобственик във фамилната фирма Симов и сие, нейна е строителната компания Джи Ти - Строй и дори има участие в собствеността на Специализираната болница за активно лечение Йоан Павел.
Съдружничката й Прошенска също е едноличен собственик на още две фирми: Т- строй и Хоум Трейдърс, които се занимават както със строителна дейност, така и с организиране на курсове по... анализ на финансовите пазари. Една интересна обява в интернет не може да не грабне вниманието. Тя гласи: Открийте инвеститора в себе си с предложението от Хоум Трейдърс!.
Акционерната компания Рувекс , която се управлява от Ивайло Викторов и от Венцислав и Борис Славчеви (баща и син), от чийто терен са отхапани 1187 кв. м, застроена на I метродиаметър, също успяла да убеди съда, че мястото не струва по 542.42 лв. квадратния метър, а по 1433.45 лв. за квадрат. Така тя заредила сметките си с 1 700 318.15 лв. вместо с 634 855 лв., каквато била първоначалната оценка на имота. Фирмата се занимава основно с отоплителни системи, но е изкушена и от строителния бизнес. Името й беше намесено в скандала за изхарчените от бившата социална министърка Емилия Масларова милиони за ремонти в Стара Загора, за които и до днес влачат Масларова из съдилищата.
Оказа се, че трите фирми, които са участвали в конкурса по усвояване на средства, са свързани. Фирма Рувекс се управлява от Борис Славчев, който е и управител на фирма Инекс монтажи, която от своя страна участва в Стара Загора 2007. Констракшън енд Рипеър пък всъщност е преименуваната фирма Лена, на която Антон Масларов е изпълнителен директор. Фирма Лена ЕООД именно е онази, която стана известна през 2006 -а след скандала със спечелените от нея обществени поръчки за 5 млн. лв. за обекти в Стара Загора и региона. Връзката между Лена и Констракшън енд Рипеър е очевидна, тъй като двете фирми имат един и същ БУЛСТАТ, един и същ адрес и едни и същи телефони. А тези телефони, оказа се при разследването по случая, всъщност са телефоните на хотел Армира в Старозагорските минерални бани....
Още един имот в кв. Дианабад, който попада в обсега на това метротрасе, според съда е поскъпнал драстично. Оказва се, че цената на 780 кв. м, които са били необходими за реализацията на тази част от метрото, са набъбнали от 158 689 на...1 953 500 лева. Парите са доплували в сметките на акционерното дружество Химатех и на едноличното дружество с ограничена отговорност Лакрос, които притежават съответно 60% и 40% от отчуждения терен. Като се има предвид, че той е бил придобит по реда на масовата приватизация (бел. ред. - нотариалният акт е констативка за част от предприятие) в едно с още купища имоти, можем да си представим дали хората, които са прибрали близо два милиона за това оскъдно парче земя, са платили дори лев за него...?! Свързващото звено между двете компании е управляващият на Лакрос Калоян Янков, който се явява и адвокат на Химатех. Янков беше известен с близките си отношения с братята Бони и Пламен Боневи, чиято Международна банка за търговия и развитие фалира през 2005-а.
Околовръстният път също е изгълтал милиони за обезщетения
Сериозна промяна е претърпяла цената на терен в местността Кръстова вада - Южен парк, който е бил отчужден за изграждането на Южната дъга на околовръстния път. На собствениците му - сем. Стоянови, които са успели да си върнат имот от 941 кв. м с влязло в сила решение на поземлената комисия, са изплатени 991 995 лв., след като първоначалната оценка от 195 лв. за кв. м е била увеличена от съда на 1054 лв. за квадрат.
С още по-висока оценка се е сдобил
собственикът на бивша ливада
която е била отчуждена за оформянето на пътния възел Драгалевци (разбирай - за градинката). Тук основният играч е фирма Мегатранс 1 ЕООД, която от създаването си през 2001 г. (според информационната система Дакси) е собственост на Васил Щраков. През 2003-а той купува ливада от 3233 кв. м за 21 хил. лв. (според нотариалния акт), въпреки че данъчната оценка на имота по това време е 72 451.50 лева. През 2009-а съдът оценява само 743 кв. м от него на колосалните 1 125 087.75 лева. Първоначалната оценка е била по 194 лв. за квадрат, но след намесата на вещи лица в съда тя е стигнала 1514.25 лева.
Всъщност Щраков се е уредил с две обезщетения. През втори негов имот (от 1604 кв. м), който той предвидливо е закупил през 2003-а за смешната сума от 24 030 лв., а в нотариалния акт изрично пише, че част от него е отредена за улица, през 2009-а е получил 364 895 лв. като обезщетение за отчуждените му 322 кв. метра. Оценката и на този имот е увеличена почти десет пъти - след решението на съда от 197 лв. за квадрат тя е станала по 1133 лв. за кв. метър.
Името на Щраков нашумя преди 5-6 години, когато се оказа, че бившият военен стопанисва незаконен склад за строителни материали до входа на столичната Зоологическа градина и създава опасност за здравето и живота на хората наоколо. Собственикът на склада Щраков завъртял търговията, без мястото да е отредено за склад и без да има разрешителни за строеж. За премахването му тогава се води люта битка, а и се наложи прокуратурата да се занимае със случая.
Най-скромен в този списък се оказва собственикът на едноличното дружество с ограничена отговорност Николай Миленков, който за терен от 1207 кв. м, включен в плана за разширение на южната дъга, получил едва 691 611 лева. Ще рече - съдът отчел поскъпване на имота едва три пъти, цената за кв. м била вдигната от 195 лв. само на 573 лв. за квадрат.
За реконструкцията на бул. Тодор Каблешков от бул. България до ул. Луи Айер е било необходимо да бъдат отчуждени 320 кв. м от голям имот (2391 кв. м), който е придобит от двама братя - Владимир и Анатолий Лазарови, чрез две сделки. Първата е сключена през 2001-а и с нея те придобиват две трети идеални части от него за сумата от 30 000 лева. Останалата една трета те закупили през 2004-а за 19 151.90 лева. Срещу вложените по-малко от 50 хил. лв. за целия терен, или по 20.55 лв. за квадрат, двамата успели да реализират огромна печалба за отчужденото парче - съдът оценил квадратния метър от него за... 5000.35 лева. Първоначалната оценка е била 502.90 за кв. м, но експертизата доказала, че теренът е десет пъти по-скъп и братята взели 1 600 112 лв. общински пари.
Те също не са случайни хора. Списъкът на участието им в различни фирми е доста внушителен, като се тръгне от строителни фирми, премине се през няколко консултатски компании до къщите за бързо хранене Тропс и до базара Илиенци, а за престиж и до фирма Арт Декор.
С други думи, общинските пари не стигат до някого ей така, по силата на някакъв късмет. И няма как да е иначе. За всички отдавна е ясно, че докато правоохранителните органи остават не само слепи за подобни безумства, но и самите те участват в тях, подобни тарикатлъци ще продължават да намират своята реализация. Остава поне Националната агенция за приходите да направи проверка на посочените лица, та държавата да си прибере данъците от печалбите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във