Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелите с нов срив на приходите през декември

С 59% са спаднали приходите от дейността на хотелите, мотелите и хижите през декември 2020 г. спрямо предходния месец, докато при 30.9% - няма промяна. Това се съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

През декември обаче 52.6% от хотелиерите са заявили, че смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 61.4% пък имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 48.9% - на нощувката.

За наетия персонал 30.1% от ръководителите са предприели като мярка неплатения отпуск, а платен отпуск - 25.2%, докато 13.6% са решили да освободят или съкратят персонал.

От преминаването на непълно работно време са се възползвали 10.7% от мениджърите, като мненията им, свързани с намаляването на възнагражденията на персонала и дистанционната форма на работа, се запазват спрямо предходния месец.

Според данните на НСИ тези, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, продължават да се увеличават и достигат 34.6 процента. 

В краткосрочен план (през следващия един месец) 47.2% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 31.1% няма да могат да се справят сами, а 21.2% от анкетираните посочват, че ще успеят до 100 процента. 

Във връзка с бъдещата си активност в краткосрочен план през декември 45.6% от хотелиерите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 30.7% от тях смятат да продължат да работят, 19.2% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.7% прогнозират да я прекратят.

В момента хотелите имат право да работят, а в края на 2020 г. получиха право да приемат посетители и в ресторантите към тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във