Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелите по морето се подготвят за отваряне

Хотелите по морето се готвят за отваряне за летния сезон.  От 6 май ваканционно селище Албена вдигна бариерите за посетители, а паркингът е  5лв. на ден. Макар и хотелите все още да са затворени, всеки решил да се разходи, ще има тази възможност.

Вече е достъпна и разходката на Националния резерват Балтата. От 12 май за всички любители на спорта, ще заработят централните тенис кортове в "Албена".

През седмицата бе решено да се прилага използването на ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени от правителството. Те ще важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. 

"Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш. Най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици", обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов след срещата, на която бе взето това решение.

Плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни. Разстоянието между масите в откритите заведения се променя от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно. Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май. 

Концесионерите на плажове обаче са против идеята да дават напълно безплатно чадъри и шезлонги на летовниците този сезон. Основният разход на всеки наемател на плаж се явява неговото обезопасяване – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите, изчисляват наемателите на плажове.

"Дори да ми премахнат целия наем, на 100% безплатни чадъри и шезлонги няма как да дам", коментира Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие, и допълни, че в зависимост от отстъпката на държавата, той би могъл да намали цената до 4-5 лева.

Асоциацията на наемателите на морски плажове води активен диалог с Министерството на туризма.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във