Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиерска асоциация иска оставката на Стойчо Кацаров

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава браншът да обяви стачка и поиска оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. 

Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия, защото действията и приказките на управляващите във всички сфери водят до проблеми за туристическия сектор и не се издържа вече, заяви зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според него и членове на Изпълнителното бюро на организацията непремерените изказвания, постоянно променящите се и дописвани заповеди на здравния министър и техните възможни тълкувания, са довели до отлив на туристи и на персонал от курортите. Което в изключително трудната ситуация, в която е поставен секторът, допълнително изправя до стената туризма, посочи Налбантов. Затова се иска оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, категоричен бе зам.-председателят на БХРА.

Критики има и към икономическите мерки - "не може компенсациите, дори когато ги има, да са смешни. И при това да не се дават навреме." От асоциацията твърдят, че заради променените критерии на мярката 60/40 за юли и август голяма част от туристическия бизнес не е успял да ги изпълни. "Така правителството си изми ръцете – хем има програма 60/40, хем я ограничиха максимално, за да не дават пари по нея", категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА.

Изтъква се също, че двойно и тройно са увеличени и разходите за електроенергия. Държавата да изиска спекулантите да платят тези двойно и тройно по-високи сметки за ток, а ако не е по силите й да направи това да даде средствата, които са над нормалните за сезона сметки за ток, съобразени с инфлацията, като енергийни помощи, настояват от организацията. 

От БХРА ще предложат на останалите неправителствени организации в бранша да обявяват постоянна стачна готовност и са категорични, че ще се възползват от всички позволени от закона средства за защита на своите интереси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във