Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиерите заведоха дело срещу заповедта за поредния локдаун

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) входира жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов от 18 март, чрез която бяха затворени спа центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, но без държавата да предложи каквито и да е компенсации на бизнеса, подчертават от БХРА.

В жалбата на национално представената професионална организация се уточнява, че от началото на кризата, породена от пандемията на COVID-19, единственият сектор от туристическата индустрия, който не бе обезщетен от държавата за принудителното си спиране на работа и ограниченията, които възпрепятстваха дейността му, е хотелиерският.

За да не бъдат компенсирани със средства от държавата хотелите, те оставаха формално отворени, въпреки че реално не можеха да извършват дейност, коментират членовете на организацията.

Въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и питиета по стаите, това на практика бе невъзможно. Тъй като гостите закусват, обядват и вечерят в един и същи за всички посетители часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено за всеки две стаи реално трябваше да бъде осигурен по един сервитьор. Подобно количество персонал не е предвиден и при пълна заетост на хотелите. Това заедно със затворените спа центрове доведе до понижаване на нивото на хотелските услуги, откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не компенсира по никакъв начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във