Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиерите искат съдейства за стимулирането на процеса на ваксинация

Едва ли туристите биха искали да ходят в страна, която неглижира проблема.

Хората вече навлизат в сезона на летните отпуски, но все още е трудно да се планира накъде да тръгнат. У нас още няма яснота за развитието на сезона. Все още се обсъждат какви мерки да се вземат за спасяване на бизнеса и привличане на повече туристи.

Представителите на едни от най-големите организации в сектора - на Националния борд по туризъм и на Конфедерацията на българския туристически бизнес, отново призоваха правителството да съдейства за стимулирането на процеса на ваксинация, за да бъде опазено здравето на работещите в бизнеса и на туристите, които ще посрещнем. По думите им ускоряването на ваксинирането е изключително важно, тъй като, гостите ни не биха искали да ходят в страна, която неглижира проблема.

Но, от друга страна, не е ясно и дали всички места за настаняване ще могат да отворят. Подкрепата за пострадалите от пандемията фирми в сектора се бавят, което прави трудно планирането на дейността на хотелите.

Продължават обсъжданията с Министерство на туризма на идеята за стимулиране чрез ваучери, създаване на зелен коридор за българите зад граница, които да се ваксинират в България, а туризмът да бъде използван като инструментариум за постигането на икономически и здравен щит срещу нова вълна на коронавируса.

И министърът на туризма Стела Балтова отново отбеляза, че е важно да бъдат насърчени процесите, необходими за опазване здравето на персонала и туристите. Още се обсъждат и въпроси като определянето на карантинни хотели и планирането на бъдещи здравни мерки, които да дават предвидимост при противодействието на епидемична вълна наесен.
Все още се обсъждат и указанията за кандидатстване и правилата за получаване на държавна помощ за отменени пътувания вследствие на COVID-19. Отново имаше разговор между Обединение „Бъдеще за туризма“, Българска асоциация “Изходящ туризъм”, Сдружение „Туризъм“, АБТТА, както и експерти от Министерски съвет, министерствата на туризма и на финансите за спорните въпроси, възникнали след решението на Министерския съвет за реализация на втора фаза за държавната помощ от 51 млн. лева. „Волята на държавата е тези средства да бъдат дадени на фирмите и да бъдат върнати на гражданите, като се гарантира максимална прозрачност“, потвърди министър Балтова. Вече е юли, а още се обсъждат различни хипотези и начините туроператорите да получат средства за понесените щети. Експертите разясниха, че дискусията е по документ, който е създаден още през април и дава необходимата законова рамка.

С оглед улесняване на кандидатите за целевата безвъзмездна държавна помощ, министерството на туризма се ангажира да проведе онлайн разяснения за туроператорите, така че фирмите да са напълно наясно с начините за попълване на декларациите и информацията, която е необходимо да предоставят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във