Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиерите и ресторантьорите настояват Борисов да спаси туризма

Организациите на хотелиерите, ресторантьорите, ексурзоводите и заетите в туризма се обърнаха с писмо към премиера Бойко Борисов с настояване да спаси българския туризъм. Според тях на карта е поставено не само здравето на нацията ни, но и оцеляването на българската икономика.

Туризмът е от стратегическо значение за европейската икономика заради многопластовото въздействие върху икономическия растеж, трудовата заетост и социалното развитие; неговият принос като ключов за българската икономика сектор, осигуряващ над 12% от БВП и повече от 11% от работните места в страната.

"Туризмът има огромно влияние и върху други отрасли на промишлеността като транспорт, строителство, лека промишленост, хранително-вкусова промишленост, култура и т.н. Като един от основните структурно определящи отрасли в България, осигуряващ препитание на над 500 000 заети лица, плащащи ежегодно своите данъци, социални, здравни осигуровки и други такси в държавния бюджет, считаме, че е неприемливо и недопустимо в случай на криза от такъв мащаб, когато оцеляването на туристическата индустрия е под въпрос и има неотложна нужда от помощ и спешна държавна намеса, в публичното пространство да се правят констатации, че е неуместно данъците на гражданите да се пренасочват към туристическият сектор, за да обезпечат, забележете, не оцеляването му, а заплатите и социалните осигуровки на заетите лица в сектора", се казва в позиция на бранша.  

Организациите обясниха, че досега са били  изключително толерантни и са поели основната финансова тежест на кризата, защото не желаят да нагнетяват излишно напрежение в тази тежка ситуация. Проблемът е, че няма дори и сигнали от страна на отговорните институции за планирани реални действия в тази посока.

"Държавата предложи да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят. Работодателите обаче трябва да гарантират останалите 40% от заплатата и осигурителните вноски, без да извършват стопанска дейност вследствие на форсмажорни обстоятелства. Към настоящия момент не сме искали помощ от държавата за плащане на кредити и наеми, а поемане на разходите - работните заплати и осигуровките на заетите лица в бранша по време на карантина, когато бизнесът не работи. Настояваме също държавата да не събира данъци в периода на извънредно положение, при все, че всички наши обекти, хотели и места за настаняване са затворени за неопределен срок!, настояват авторите на писмото до Борисов.

Организациите обясниха и какви са човешките измерения на кризата в туризма.

"В туристическия бранш са заети около 500 000 души. Към момента 20% от служителите ни са освободени, а останалите се пускат в неплатен отпуск. А прогнозите сочат фалит на около 50% от търговските обекти в бранша ни. Дори след края на кризата, тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет и дори на загуба, защото последствията от нея ще бъдат овладени най-рано след година. Това означава стотици хиляди работници, които ще легнат на социалната ни система, без да внасят по никакъв начин добавена стойност в нея", се казва още в позицията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във