Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Хотелиерите доволни от съвместната работа с министерство на туризма

 

Над 22 хил. работни места в сектор туризъм са запазени благодарение на мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20 . Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на хотелиерския форум, който се проведе под мотото „Продължаваме заедно“. Очакванията са, в идващите месеци чрез този инструмент да се съхранят още 11 000 места, или общо техният брой да надхвърли 30 000 позиции, смята Николова.

Факт е, че фалити засега няма“,  категорична  бе Николова. По думите ѝ анализът на данните показва, че това е една от най-добре работещите мерки, която има точните адресати и постига очакваните цели. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията (мярката с 290 лв.) са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.

Преди броени дни стана ясно, че България е на 26-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа - това е информирал министърът участниците във форума.

Тя е уточнила още, че здравните власти и техните указания към населението, което в голяма степен отговорно ги изпълнява, не позволяват претоварване на здравната система.

Заедно с още три държави сме единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6.5% за новорегистрирани случаи, докато средната в Европа е покачване от плюс 22 на сто. Това е логичен резултат от предприетите от правителството своевременни стъпки за противодействие на коронавируса“, коментира министърът.

Вицепремиерът припомни, че България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), присъден ни от  Световния съвет за пътувания и туризъм.И допълни, че това  едно от най-големите ни конкурентни предимства, които с цената на безкомпромисни усилия трябва да пазим и умело да използваме за привличане на туристи.

Това е пътят от кризисни мерки да преминем  и да планираме възстановителни такива“, посочи министърът.

Организаторите на форума, изказаха благодарността си към волята на правителството, както да работи съвместно с бизнеса за разрешаване на проблемите му, така и да търси решения, с които да се насърчава устойчивото му развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във